francuska/ Inne/ Kuchnia

Sos Tatarski

19 lipca 2025 przez Aleksandra

Ten pyszny sos tatarski jest kremowy, wyrazisty i pełen smaku dzięki ogórkom kiszonym, kaparom i świeżemu koperkowi. To idealny dodatek do paluszków rybnych, smażonych owoców morza, jajek czy pieczonych ziemniaków – a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Paluszek rybny jest zanużany w sosie tatarskim w misce.

Składniki

Oto co potrzebujesz, żeby przygotować sos tatarski:

Składniki na sos tatarski.

1/2 szklanki (120 g) majonezu
1 średni ogórek kiszony
1 łyżka kaparów
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Etapy przygotowania sosu tatarskiego.

Drobno posiekaj ogórka, kapary i koperek.
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Propozycje podania

  • paluszki rybne lub smażona ryba
  • pieczone warzywa np. brokuły czy pieczone ziemniaki
  • gotowane jajka
Sos tatarski w białej misce. Paluszki rybne w tle.

Sos Tatarski

Ten pyszny sos tatarski jest kremowy, wyrazisty i pełen smaku dzięki ogórkom kiszonym, kaparom i świeżemu koperkowi. To idealny dodatek do paluszków rybnych, smażonych owoców morza, jajek czy pieczonych ziemniaków – a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Close-up of a creamy homemade tartar sauce in a white bowl, with a spoonful lifted above the sauce.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 5 min
porcje 4 porcje
autor Aleksandra

składniki

  • 1/2 szklanki (120 g) majonezu
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Drobno posiekaj ogórka, kapary i koperek.
  • W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!
Rodzaj sos
Kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here