francuska/ Inne/ Kuchnia

Sos Tatarski

19 lipca 2025 przez Aleksandra

Ten pyszny sos tatarski jest kremowy, wyrazisty i pełen smaku dzięki ogórkom kiszonym, kaparom i świeżemu koperkowi. To idealny dodatek do paluszków rybnych, smażonych owoców morza, jajek czy pieczonych ziemniaków – a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Paluszek rybny jest zanużany w sosie tatarskim w misce.

Składniki

Oto co potrzebujesz, żeby przygotować sos tatarski:

Składniki na sos tatarski.

1/2 szklanki (120 g) majonezu
1 średni ogórek kiszony
1 łyżka kaparów
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

Wykonanie

Etapy przygotowania sosu tatarskiego.

Drobno posiekaj ogórka, kapary i koperek.
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Propozycje podania

  • paluszki rybne lub smażona ryba
  • pieczone warzywa np. brokuły czy pieczone ziemniaki
  • gotowane jajka
Sos tatarski w białej misce. Paluszki rybne w tle.

Sos Tatarski

Ten pyszny sos tatarski jest kremowy, wyrazisty i pełen smaku dzięki ogórkom kiszonym, kaparom i świeżemu koperkowi. To idealny dodatek do paluszków rybnych, smażonych owoców morza, jajek czy pieczonych ziemniaków – a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Close-up of a creamy homemade tartar sauce in a white bowl, with a spoonful lifted above the sauce.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 5 min
porcje 4 porcje
autor Aleksandra

składniki

  • 1/2 szklanki (120 g) majonezu
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Drobno posiekaj ogórka, kapary i koperek.
  • W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!
Rodzaj sos
Kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here