Tradycyjne jajka faszerowane pieczarkami, niby prosty przepis z niewielką ilością składników, ale warto na kilka rzeczy zwrócić uwagę, by były naprawdę idealne. Ważne jest dobre zabrązowienie pieczarek, by były pełne smaku, oraz odparowanie z nich wilgoci, żeby za bardzo nie rozrzedziły farszu. Smaku dodaje również podsmażona cebulka, majonez i świeży tymianek. Ciężkość farszu (w końcu to prawie same pieczarki) jest przyjemnie przełamana orzeźwiającym sokiem z cytryny oraz szczypiorkiem. Spróbujcie koniecznie mojej wersji!

Would you like to save this?

Jajka faszerowane pieczarkami
składniki
- 5 dużych jajek
 - 2 łyżki oleju do smażenia
 - 1 mała cebulka
 - 250 g pieczarek
 - 2 czubate łyżeczki majonezu
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 płaska łyżeczka listków świeżego tymianku lub trochę mniej suszonego
 - sól i pieprz
 - cienki szczypiorek do posypania
 
Would you like to save this?
wykonanie
- Jajka ugotować na twardo: włożyć do garnka, zalać gotującą się wodą i gotować 7 minut na dużym ogniu od momentu zagotowania się wody (ja lubię takie, w których żółtko jest ścięte, ale lekko wilgotne w samym środku). Włożyć od razu do zimnej wody, obrać ze skorupek, ostrym nożem przekroić na pół.
 - Łyżeczką wybrać żółtka i na talerzu rozdrobnić widelcem.
 - Cebulkę pokroić w małą kostkę, pieczarki na grube ok. 5 mm plasterki.
 - Na bardzo dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 7 minut, aż będzie przezroczysta. Cebulę przełożyć do blendera (naczynie z nożykiem).
 - Zwiększyć ogień na największy, dodać drugą łyżkę oleju oraz pieczarki, smażyć bez mieszania 3 minuty (ale też uważać żeby się nie spaliły) i dopiero gdy pieczarki się zabrązowią wymieszać i smażyć jeszcze ok. 7 minut aż będą miękkie i brązowe, przełożyć na talerz. Trzeba dobrze odparować wilgoć z pieczarek żeby miały szansę się ze wszystkich stron zabrązowić i nie rozrzedziły farszu.
 - Pieczarki z cebulą drobno zmielić w blenderze lub malakserze (ja miksuję je drobno, ale nie całkiem na gładko).
 - Wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami, majonezem, tymiankiem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
 - Farszem napełnić miejsca po żółtkach (farszu będzie sporo), posypać szczypiorkiem.
 
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.


 
 
 
 
Brak komentarzy