Go Back Email Link
+ servings
Pumpkin chestnut soup in a black bowl topped with yogurt and caramelized chestnuts.
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

zupa:

  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 szklanki / 1 kg puree z dynii lub upieczonych kawałków dyni
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 750ml
  • 75 ml śmietany kremówki 30-36%, 5 łyżek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

karmelizowane kasztany:

  • 4 łyżeczki białego cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych

do podania:

  • jogurt naturalny
  • orzechy pekan lub włoskie lekko zarumienione na suchej patelni

wykonanie

karmelizowane kasztany:

  • Cukier wsypać do małego garnka, podgrzewać na średnio-wysokim ogniu, aż się rozpuści i zmieni barwę na brązową (ale nie może się spalić, bo będzie gorzki!).
  • Dodać masło, a jak się rozpuści dodać pokruszone na mniejsze kawałki kasztany. Smażyć ok. 2 minuty, przełożyć na talerzyk.

zupa:

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno.
  • W dużym garnku rozgrzać masło na średnio-niskim ogniiu, dodać cebulę, smażyć ok. 7 minut, aż się zeszkli.
  • Dodać czosnek, imbir i pokruszone na mniejsze kawałki kasztany, smażyć kilka minut mieszając, aż masło będzie jasnobrązowe.
  • Dodać puree z dynii lub kawałki upieczonej dyni oraz dodać bulion, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  • Zmiksować zupę na gładko, zdjąć garnek z ognia.
  • Dodać śmietanę i wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podawać z jogurtem naturalnym (koniecznie! Zupa jest słodka, jogurt będzie tą słodycz równoważył) oraz karmelizowanymi kasztanami.
  • Smacznego!

uwagi

  • 1 szklanka = 250 ml
  • Jak zrobić puree z dyni: Dynię pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/4 przepisu).
  • Zupę można przechowywać w lodówce ok.3 dni. Można ją odgrzewać, jeśli śmietana się zważy (co raczej się nie zdarza w przypadku śmietany 30-36%, zupę można zmiksować).
  • Zupa świetnie się mrozi, jeśli się zważy przez dodatek śmietany (będą grudki), można ją po prostu zmiksować.
 

Nutrition

Kalorie: 302kcal