Pesto: Do blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy. Zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę i zmiksować na najmniejszych obrotach misera, bardzo krótko lub wmieszać trzepaczką.
Makaron: Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, ma być ugotowany al dente (ma być go lekko czuć przy gryzieniu). Odłożyć kilka łyżek z gotowania się makaronu.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i potem na plasterki o grubości ok. 5mm.
Marchewkę obrać ze skórki i ta samą obieraczką zetrzeć na podłużne szerokie paski.
Na dużej patelni rozgrzać olej, na większym ogniu smażyć cukinię przez ok. 3 min, potem dodać marchewkę i smażyć jeszcze ok. 3 min. Warzywa mają być lekko zbrązowione i miekkie, ale wciąż chrupiące.
Dodać ugotowany makaron, kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz pesto. Wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane parmezanem i pestkami dyni.
Smacznego!
uwagi
Alternatywnie można zamienić pestki dyni na pistacje i dodać tylko małą szczyptę soli.