Go Back Email Link
+ servings
Parsley pesto pasta with zucchini and carrots in a pan.
Drukuj przepis
No ratings yet

Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką

czas przygotowania20 min
czas gotowania15 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

Makaron:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie marchewki 200g
  • 1 mała cukinia 200g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Pesto z pietruszki i pestek dyni:

  • 1 pęczek pietruszki 30g
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartego parmesanu 25g
  • 2 czubate łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 60ml
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Pesto: Do blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy. Zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę i zmiksować na najmniejszych obrotach misera, bardzo krótko lub wmieszać trzepaczką.
  • Makaron: Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, ma być ugotowany al dente (ma być go lekko czuć przy gryzieniu). Odłożyć kilka łyżek z gotowania się makaronu.
  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół i potem na plasterki o grubości ok. 5mm.
  • Marchewkę obrać ze skórki i ta samą obieraczką zetrzeć na podłużne szerokie paski.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, na większym ogniu smażyć cukinię przez ok. 3 min, potem dodać marchewkę i smażyć jeszcze ok. 3 min. Warzywa mają być lekko zbrązowione i miekkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać ugotowany makaron, kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz pesto. Wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać posypane parmezanem i pestkami dyni.
  • Smacznego!

uwagi

Alternatywnie można zamienić pestki dyni na pistacje i dodać tylko małą szczyptę soli.

Nutrition

Kalorie: 906kcal