Go Back Email Link
+ servings
chanterelle sauce
Drukuj
No ratings yet

Sos kurkowy

Najlepszy kremowy sos kurkowy. Ze śmietanką, czosnkiem i pietruszką. Koniecznie do wypróbowania w czasie krótkiego sezonu kurkowego.
danie danie główne, dodatek do obiadu, obiad
kuchnia polska
Keyword sos kurkowy
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 247kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g kurek
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36%
  • 1/2 szklanku bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire można pominąć lub dodać mały chlust białego wytrawnego wina
  • 1-2 łyżeczki mąki można pominąć
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki lub koperku

wykonanie

  • Kurki dokładnie umyć i osuszyć. Większe kurki pokroić na dwie lub 3 części, mniejsze zostawić w całości.
  • Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • Rozgrzać masło/olej na patelni, dodać cebulę i smażyć na nisko-średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę.
  • Dodać kurki, smażyć smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty.
  • Dodać śmietanę, bulion, sos worcestershire, gotować jeszcze 2 minuty.
  • Dodać mąkę, zagotować, odstawić z ognia.
  • Doprawić solą i pieprzem, wmieszać pokrojoną pietruszkę.
  • Smacznego!

Video

uwagi

  • Co można jeszcze dodać do sosu:
    • świeży lub suszony tymianek - ok. 1 łyżeczka (świeży dodajemy z czosnkiem, suszony razem z cebulą)
    • chlust białęgo wytrawnego wina (ok. 1/3 szklanki, dodajemy po kurkach) lub 2-3 łyżeczki soku z cytryny (dodajemy na sam koniec)
    • sos można również zagęścić mąką: dodajemy 1/2 łyżki mąki zaraz po usmażeniu kurek (dokładnie mieszamy) a przed dodaniem wina/bulionu/śmietany
  • Jak oczyścić i osuszyć kurki: Kurki opłukać dokładnie pod strumieniem rozproszonej wody, następnie osuszyć - np. w wirówce do sałaty, a potem delikatnie ręcznikami papierowymi.
  • Ten sos jest bardzo uniwersalny, będzie pasował do wielu dań. Możecie go podać z:-
    • kopytka / leniwe / kluski śląskie
    • gnocchi z ricottą
    • makaronem (np. spaghetti lub tagliatelle)
    • makaronem i podsmażoną na patelni piersią z kurczaka / polędwiczkami wieprzowymi
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 247kcal