Go Back Email Link
+ servings
Chicken tomato soup with mushroom served with pasta and parsley in a white bowl.
Drukuj
No ratings yet

Zupa pomidorowa z kurczakiem i pieczarkami

Błyskawiczna do przygotowania pyszna pomidorówka z dodatkiem podsmażonej piersi z kurczaka i pieczarek. Podałam ją z drobnym makaronem i natką pietruszki. 
danie obiad
kuchnia polska
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 6 porcji
kalorie 376kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 piersi z kurczaka ok. 400g
  • 200 g pieczarek najlepiej brunatnych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik passaty pomidorowej 680g
  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka lub rosołu
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 250 g drobnego makaronu np. gwiazdki lub orzo
  • natka pietruszki

wykonanie

  • Kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w grube plasterki (ok. 0.5 cm), cebulę w kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka. Smażyć na najwyższym ogniu ok. 2 minuty (bez mieszania), aż się zabrązowi, następnie doprawić dobrze solą i pieprzem i smażyć, mieszając jeszcze ok. 2 minuty. Przełożyć na talerz, kurczak nie musi być całkiem ścięty.
  • Do garnka dodać pieczarki, smażyć bez mieszania ok. 2 minuty, aż się lekko zabrązowią, zmniejszyć ogień na średnio-niski, dodać cebulę i smażyć jeszcze ok 4 minuty. Dodać czosnek i smażyć, mieszając, ok. minutę.
  • Dodać passatę pomidorową i bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • W osobnym garnku gotujemy makaron.
  • Dodać kurczaka z powrotem do garnka (gotować ok. minutę, jeśli nie był całkiem ścięty).
  • Garnek zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/6 przepisu), zupa razem z makaronem.
  • PRZECHOWYWANIE: Zupę i makaron przechowujemy w lodówce osobno. Na drugi dzień zupę podgrzewamy i dodajemy makaron.
  • Jeśli chcielibyście zapasteryzować zupę w słoikach, można to zrobić, ale również bez makaronu i śmietany.
  • Jeśli używacie śmietany 18% to trzeba ją zahartować: Śmietanę wlać do małej miseczki. Dodać do niej stopniowo zupę, ok. 6 łyżek, mieszając po dodaniu każdej łyżki. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy.
  • W sezonie na świeże pomidory można dodać domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów (czyli gotowane chwilę pomidory, przetarte przez sitko, bez skórek i pestek).

Nutrition

Kalorie: 376kcal