Go Back Email Link
+ servings
sos orzechowy na zupie marchewkowej
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa marchewkowo-kokosowa z masłem orzechowym

czas przygotowania20 min
czas gotowania10 min
pieczenie marchewek45 min
całkowity czas1 godz 15 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

zupa:

  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml, zostawcie 2 łyżki do sosu!!
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 750 ml
  • sól i pieprz do smaku

sos z masła orzechowego:

  • 3 łyżki masła orzechowego gładkie, bez grudek
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1.5 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

do posypania:

  • orzeszki ziemne pokrojone, prażone i solone

wykonanie

Pieczemy marchewki:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni, gaz 6, opcja góra-dół.
  • Marchewkę obrać i przekroić wzdłuż na pół w przypadku mniejszych marchewek lub na 4 części w przypadku większych (kawałki powinny być w miarę jednakowej wielkości).
  • Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 45 minut, aż będzie marchewka miękka i zabrązowiona.

Przygotowujemy sos fistaszkowy:

  • Składniki na polewę można wymieszać w małej miseczce łyżką lub zmiksować blenderem. Odstawić.

Gotujemy zupę:

  • Cebulę pokroić w kostkę, imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut, aż będzie przezroczysta, dodać imbir i smażyć jeszcze minutę.
  • Dodać upieczoną marchewkę, bulion i mleko kokosowe, gotować około 5 minut. Można dodać więcej bulionu, jeśli chcecie żeby zupa była mniej gęsta.
  • Zupę zblendować mikserem na gładko i doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę podajemy polaną sosem fistaszkowym i posypaną pokrojonymi orzeszkami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Czas pieczenia marchewki może się różnić w zależności od piekarnika. Jeśli Wasza marchewka nie jest jeszcze zabrązowiona, można włączyć termoobieg albo grill i podpiec jeszcze chwilę (uważajcie, żeby jej nie spalić).
  • Jeśli Wasze masło orzechowe jest gęstsze można dodać więcej mleka lub bulionu żeby rozrzedzić sos. Jeśli nie chcecie robić sosu, masło orzechowe można dodać bezpośrednio do zupy, a potem doprawić ją do smaku sokiem z limonki.
  • Zamiast marchewek można również upiec dynię! Trzeba będzie ją trochę krócej piec.
  • Jeśli macie mniej czasu można również zrobić tą zupę ze świeżą marchewką, tzn. pokroić na mniejsze kawałki i gotować w mleku kokosowym i bulionie przez około 25 minut (aż będzie miękka). Zupa z pieczoną marchewką jest lepsza w smaku, ale taka jest też bardzo dobra.
  • Zupa jest równie pyszna na drugi dzień i bardzo dobrze się mrozi.

Nutrition

Kalorie: 523kcal