Go Back Email Link
+ servings
kokosowa zupa kalafiorowa
Drukuj przepis
No ratings yet

Kokosowa zupa kalafiorowa

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
całkowity czas35 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 duży kalafior lub 2 małe 900g - waga różyczek kalafiora bez liści
  • 3 średnie ziemniaki 300g
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca 60g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę, mieszając.
  • Dodać ziemniaki i kalafior, wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami i smażyć przez około minutę.
  • Dodać mleko kokosowe, bulion i nerkowce, doprowadzić do zagotowania.
  • Zupę gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Około 2 szklanki zupy miksujemy blenderem (bierzemy sporo warzyw i orzechów, a trochę płynu), jest to opcjonalne, ale dzieki temu zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Zmiksowaną zupę dodajemy z powrotem do garnka.
  • Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Z czym podać (opcjonalnie): świeża kolendra, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca i wiórki kokosowe.
  • Można użyć mrożownego kalafiora (nie trzeba go rozmrażać).
  • Przechowywanie: Zupę przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można ją również zamrozić.
  • Kalorie: 1 porcja (1/6 zupy). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 450kcal