Przygotujcie sobie składniki: Kalafior pokroić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać przez 5-6 minut, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. minutę, mieszając.
Dodać ziemniaki i kalafior, wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami i smażyć przez około minutę.
Dodać mleko kokosowe, bulion i nerkowce, doprowadzić do zagotowania.
Zupę gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Około 2 szklanki zupy miksujemy blenderem (bierzemy sporo warzyw i orzechów, a trochę płynu), jest to opcjonalne, ale dzieki temu zupa jest pyszniejsza i bardziej kremowa. Zmiksowaną zupę dodajemy z powrotem do garnka.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!