1szklanka bulionuużyłam warzywnego, dobrze mieć więcej w zapasie
1łyżeczka octu z czerwonego wina
½łyżeczki miodu
szczypta przyprawy do piernika
sóldo smaku
mała szczypta pieprzu
do podania:
2łyżki platków migdałów
puree z ziemniaków
buraczki, sałatka z kiszonej kapusty
wykonanie
Na małą patelnię dodać cukier, na średnim ogniu podgrzewać, aż się rozpuści. Jak na jego powierzchni pojawi się pierwszy bąbelek dodać wino, gotować 30 sekund, dodać rodzynki, sok z cytryny, gotować jeszcze 1-2 min, aż wino w większości odparuje, odstawić z ognia.
W średnim garnku (ma być na tyle duży, żeby zmieściły się w nim filety ryby) roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać.
Dodać bulion, piernik, gotować na małym ogniu kilka minut, zmiksować blenderem na gładki sos.
Dodać zawartość patelni do garnka, wymieszać, gotować 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Doprawić octem, miodem, przyprawą z piernika, zagotować, odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem. Sos znacznie zyska na smaku po duszeniu w nim ryby.
Filety ryby zanurzać w sosie (jeśli macie duże filety dusimy pojedynczo, małe można razem), przykryć garnek pokrywką i na najmniejszym ogniu (żeby sos nie przywierał do garnka) dusić kilka minut aż mięso będzie ścięte i białe (czas duszenia będzie zależał od grubości ryby).
Wyłożyć ryby na talerz, polać sosem, posypać płatkami migdałów.
Smacznego!
uwagi
* ilość cukru i miodu będzie zależała od tego jak słodkiego piernika użyjecie (mój nie był zbyt słodki) i jakiego wina (słodkie czy wytrawne)