Go Back Email Link
+ servings
Shrimp pesto pasta in a green bowl.
Drukuj przepis
No ratings yet

Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

makaron:

  • 160 g makaronu świderki fusilli
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 225 g krewetek
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 10 sztuk pomidorków daktylowych lub cherry
  • ½ szklanki pesto bazyliowego
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • liście bazylii
  • tarty parmezan

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (powinien być lekko twardy przy gryzieniu, a nie rozgotowany).
  • Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane na dużym ogniu. Smażyć krewetki, najlepiej w dwóch turach. Z jednej strony ok. 2-3 minuty, aż się zabrązowią, następnie przewrócić je na drugą stronę i jeszcze krótko smażyć ok. 30 sekund. Oprószyć solą i pieprzem do smaku i przełożyć na talerz. Krewetki mają tylko zmienić swój kolor z szarego na różowy, za dłużo smażone będą twarde. Jeśli nie macie masła klarowanego można podsmażyć krewetki na małej ilości oleju, a pod koniec ich smażenia dołożyć łyżkę masła i wymieszać.
  • Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem na ½ cm plasterki. Dodać na patelnię, smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zabrązowi, ale wciąż będzie chrupiąca.
  • Na patelnię dodać sok z cytryny (lub wino), doprawić solą i pieprzem, wymieszać zeskrobując łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni. Jeśli używacie wina, należy zaczekać aż odparuje.
  • Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany makaron, krewetki, pomidorki przekrojone na pół i pesto.
  • Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane świeżą bazylią i ewentualnie tartym parmezanem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli używacie mrożonych krewetek to trzeba je najpierw rozmrozić – wrzucić do miski z zimną wodą, a gdy się już rozmrożą dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi (lepiej by było zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce żeby trochę wyschły – będą się lepiej brązowić, ale nie jest to konieczne).
  • Zamiast krewetek można użyć kurczaka.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 811kcal