Makaron ugotować al dente (powinien być lekko twardy przy gryzieniu, a nie rozgotowany).
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane na dużym ogniu. Smażyć krewetki, najlepiej w dwóch turach. Z jednej strony ok. 2-3 minuty, aż się zabrązowią, następnie przewrócić je na drugą stronę i jeszcze krótko smażyć ok. 30 sekund. Oprószyć solą i pieprzem do smaku i przełożyć na talerz. Krewetki mają tylko zmienić swój kolor z szarego na różowy, za dłużo smażone będą twarde. Jeśli nie macie masła klarowanego można podsmażyć krewetki na małej ilości oleju, a pod koniec ich smażenia dołożyć łyżkę masła i wymieszać.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem na ½ cm plasterki. Dodać na patelnię, smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zabrązowi, ale wciąż będzie chrupiąca.
Na patelnię dodać sok z cytryny (lub wino), doprawić solą i pieprzem, wymieszać zeskrobując łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni. Jeśli używacie wina, należy zaczekać aż odparuje.
Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany makaron, krewetki, pomidorki przekrojone na pół i pesto.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane świeżą bazylią i ewentualnie tartym parmezanem.
Smacznego!