Przepis na najlepsze pierogi ruskie Potato, onion and white cheese pierogi (polish dumplings, pierogi ruskie) www.maine-cook.com 1
Print

Przepis na najlepsze pierogi ruskie

Przepis na pierogi ruskie, czyli z nadzieniem z ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki.
danie obiad
kuchnia polska
Keyword cebula, ciasto na pierogi, pierogi, pierogi ruskie, twaróg, ziemniaki
czas przygotowania 2 hours
czas gotowania 15 minutes
całkowity czas 2 hours 15 minutes
porcje 6 porcji (ok. 70 pierogów)
kalorie 2918kcal

składniki

ciasto: (na ok. 100 pierogów)

  • 500 g mąki użyłam mąki uniwersalnej typ 480
  • 280 g wody
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie: (na ok. 70 pierogów)

  • 1 kg ziemniakow czyli 800g ugotowanych
  • 240 g cebuli 1 duża cebula i 1 mała
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g tłustego twarogu lub półtłustego
  • sól i pieprz do smaku dałam 4 łyżeczki soli i 1.5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

wykonanie

Ciasto:

  • Mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z solą.
  • Wodę podgrzać z masłem, aż będą bardzo gorące, ale nie będą się gotować.
  • Gorącą wodę z masłem wlać do miski z mąką, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem (końcówka w kształcie haka), około 5 minut. Ciasto ma wyjść gładkie, miękkie i elastyczne, nie może kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest już w formie kuli, jest w miarę gładkie, ale twarde, to znaczy, że nie jest gotowe, trzeba je dalej wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne.
  • Gotowe ciasto zawinąć w folię plastikową, odstawić na ok. 30 minut.

Nadzienie:

  • Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Ma dużej patelni rozgrzać olej, na średnio-niskim ogniu smażyć cebulę ok. 10 minut, aż będzie zeszklona, przezroczysta.
  • Ziemniaki połączyć z serem i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można to zrobić rękami lub lepiej praską do ziemniaków (ja mam blender kielichowy z końcówką do puree, bardzo polecam).
  • Miskę przykryć i odstawić do lodówki na ok. 30 min lub dłużej (zimne nadzienie będzie się lepiej formować). Z nadzienia można ulepić kulki, lepienie pierogów idzie wtedy szybciej. Ja nabieram je łyżką do lodów, a potem dzielę na pół i formuję kulki (kulki mają średnicę ok. 3.5 cm i ważą po ok. 20 g). Nadzienie można oczywiście nakładać do pierogów zwyczajnie łyżeczką (po ok. łyżeczkę nadzienia na 1 pieroga).

Lepienie:

  • Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część cienko rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Kubkiem lub specjalną wykrawaczką do pierogów wycinać koła (u mnie o średnicy 7 cm). Na każde kółko nałożyć kulkę nadzienia (nadzienie można nakładać również łyżeczką, tyle ile lubicie). Dobrze składać pierogi, uważając, żeby brzegi były dobrze zlepione.
  • Odkładać pierogi na podsypaną mąką powierzchnię, przykryć luźno kuchenną ściereczką.

Gotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę, dobrze posolić.
  • Gdy woda się zagotuje wrzucić pierwszą porcję pierogów (około 10-12 sztuk), gotować 2 minuty – licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  • Łyżką cedzakową wyłożyć na talerz, dobrze odcedzić z wody. Podawać ciepłe.

uwagi

Pozostałą część ciasta można nadziać dowolnymi owocami – np. truskawkami, jagodami, czereśniami.

Nutrition

Kalorie: 2918kcal