Go Back Email Link
+ servings
kurczak po toskansku w sosie z suszonymi pomidorami
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Kurczak po toskańsku - w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 5 ząbków czosnku pokrojone na plasterki
  • 8 kawałków suszonych pomidorow pokrojone na duże kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku 60g

dodatkowo:

  • 125 g makaronu użyłam jajecznego tagliatelle, może być też fusilli

wykonanie

  • Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części. Najlepiej jest przykryć mięso kawałkiem grubszego worka plastikowego lub papieru do pieczenia i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa lub nawet dnem butelki lub małej patelni. Jeśli kawałki mięsa będą w miarę równiej grubości to będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.
  • Kurczaka zamarynować w przyprawach, łyżce oleju ze słoiczka z pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Można smażyć go od razu lub odstawić na godzinę lub nawet na noc do lodówki.
  • Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zabrązowi, potem z drugiej strony jeszcze minutę (czas smażenia zależy od wielkości mięsa), aż kurczak będzie usmażony. Przełożyć kurczaka na talerz.
  • Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
  • Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż prawie całkowicie odparuje.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na patelnię dodać szpinak, gotować ok. minutę tylko do momentu aż zwiędnie.
  • Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, tylko aż się podgrzeje. Zdjąć patelnię z ognia.
  • Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zamiast smażyć piersi z kurczaka w całości można go po prostu pokroić w kostkę i usmażyć. To lepsze rozwiązanie jeśli używacie makaronu fusilli. Pierś z kurczaka prezentuje się po prostu ładniej w całości, szczególnie jeśli podajemy ją z makaronem tagliatelle.
  • Jeśli nie chcecie użyć wina możecie je pominąć i dodać trochę soku z cytryny do sosu.
  • Zamiast ziół włoskich można użyć ziół prowansalskich lub mieszanki tymianeku, rozmarynu, oregano i bazylii.
  • Bulion może być z kurczaka lub wegetariański. Można go również pominąć, ale sos będzie bardziej ciężki w smaku.
  • Szpinak można pominąć.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu).

Nutrition

Kalorie: 949kcal