Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części. Najlepiej jest przykryć mięso kawałkiem grubszego worka plastikowego lub papieru do pieczenia i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa lub nawet dnem butelki lub małej patelni. Jeśli kawałki mięsa będą w miarę równiej grubości to będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.
Kurczaka zamarynować w przyprawach, łyżce oleju ze słoiczka z pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Można smażyć go od razu lub odstawić na godzinę lub nawet na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zabrązowi, potem z drugiej strony jeszcze minutę (czas smażenia zależy od wielkości mięsa), aż kurczak będzie usmażony. Przełożyć kurczaka na talerz.
Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż prawie całkowicie odparuje.
Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na patelnię dodać szpinak, gotować ok. minutę tylko do momentu aż zwiędnie.
Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, tylko aż się podgrzeje. Zdjąć patelnię z ognia.
Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!