Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Karp w staropolskim sosie szarym (sos piernikowy z rodzynkami i migdałami)

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

ryba:

  • 2 małe filety karpia lub innej ryby

sos:

  • 3 łyżki rodzynek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1.5 łyżeczki brązowego cukru*
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek pokruszonego piernika 25g
  • 1 szklanka bulionu użyłam warzywnego, dobrze mieć więcej w zapasie
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • ½ łyżeczki miodu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • sól do smaku
  • mała szczypta pieprzu

do podania:

  • 2 łyżki platków migdałów
  • puree z ziemniaków
  • buraczki, sałatka z kiszonej kapusty

wykonanie

  • Na małą patelnię dodać cukier, na średnim ogniu podgrzewać, aż się rozpuści. Jak na jego powierzchni pojawi się pierwszy bąbelek dodać wino, gotować 30 sekund, dodać rodzynki, sok z cytryny, gotować jeszcze 1-2 min, aż wino w większości odparuje, odstawić z ognia.
  • W średnim garnku (ma być na tyle duży, żeby zmieściły się w nim filety ryby) roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać.
  • Dodać bulion, piernik, gotować na małym ogniu kilka minut, zmiksować blenderem na gładki sos.
  • Dodać zawartość patelni do garnka, wymieszać, gotować 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Doprawić octem, miodem, przyprawą z piernika, zagotować, odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem. Sos znacznie zyska na smaku po duszeniu w nim ryby.
  • Filety ryby zanurzać w sosie (jeśli macie duże filety dusimy pojedynczo, małe można razem), przykryć garnek pokrywką i na najmniejszym ogniu (żeby sos nie przywierał do garnka) dusić kilka minut aż mięso będzie ścięte i białe (czas duszenia będzie zależał od grubości ryby).
  • Wyłożyć ryby na talerz, polać sosem, posypać płatkami migdałów.
  • Smacznego!

uwagi

* ilość cukru i miodu będzie zależała od tego jak słodkiego piernika użyjecie (mój nie był zbyt słodki) i jakiego wina (słodkie czy wytrawne)

Nutrition

Kalorie: 343kcal