Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem
czas przygotowania20 minmin
czas gotowania5 minmin
całkowity czas20 minmin
porcje: 2porcje
autor: Aleksandra
składniki
sałatka:
2garście mixu sałat
2łodygi selera naciowego
1jabłkoraczej kwaśne lub 1 podzielona na cząstki pomarańcza lub gruszka
1łyżka soku z cytryny
mała garść orzechów włoskichlub orzechów pekan
2łyżki pestek dyni
2kromki chlebalub kawałków bagietki
100gsera koziegoser pleśniowy w roladce, nie twarożek
sos:
3łyżki oliwy z oliwek
2łyżki soku z cytryny
1łyżka octu jabłkowego
skórka starta z ½ pomarańczyopcjonalnie
1czubata łyżeczka miodu
sól i pieprzdo smaku
wykonanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ser pokroić w plasterki, rozłożyć na kromkach, włożyć do piekarnika i piec kilka minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Grzanki można pokroić na mniejsze kawałki.
Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Seler naciowy pokroić w plasterki.
Jabłko pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z łyżką soku z cytryny.
Orzechy i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć, przełożyć na talerz (łatwo mogą się spalić i być gorzkie).
Składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić i intensywnie nim wstrząsnąć.
Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej rozłożyć plasterki jabłek i selera naciowego, grzanki z serem, posypać orzechami i polać sosem.