Go Back
+ servings
two champagne glasses filled with grapefruit mimosa
Drukuj
0 from 0 votes

Grejpfrutowy drink mimoza (3 składniki)

Drink składający się z szampana, soku grejpfrutowego zaromatyzowanego świeżym rozmarynem.
danie drinki alkoholowe
kuchnia francuska, międzynarodowa
Keyword drink mimoza, przepis na drink mimosa, przepis na drink mimoza
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 0 min
chłodzenie soku 30 min
całkowity czas 35 min
porcje 3 drinki
kalorie 93kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 szklanka szampana 1 część, lub innego wina musującego, np. prosecco
  • 1 szklanka soku grejpfrutowego 1 część, gotowy ze sklepu (taki wolę) lub świeżo wyciśnięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka cukru opcjonalnie

wykonanie

  • Gałązkę rozmarynu rozbić w kilku miejscach rękojeścią noża, następnie dodać z sokiem grejpfrutowym do małego garnka i powoli podgrzewać (nie musi się zagotować). Spróbujcie czy sok nie jest dla Was za kwaśny. Jeśli tak, można dodać trochę cukru. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Wyrzucić rozmaryn.
  • Kieliszki do szampana napełnić prawie do połowy szampanem, następnie zalać taką samą ilością soku. Nie mieszać.
  • Gotowe!

uwagi

  • 1 szklanka = 250 ml.
  • Jeśli używacie świeżo wyciśniętego soku to trzeba koniecznie dodać cukru (dodaję łyżkę cukru na szklankę soku) bo taki sok jest bardziej kwaśny niż sklepowy sok z koncentratu. Dodatkowo świeżo wyciśnięty sok będzie miał cząstki miąższu, więc trzeba go przecedzić przez sitko.
    Drink zrobiony z gotowego soku będzie jasno różowy, a ze świeżo wyciśniętego jak na zdjęciach (raczej pomarańczowy, ale kolor będzie zależeć od koloru miąższu grejpfruta).
  • Kieliszki można ozdobić małymi trójkątami świeżego grejpfruta lub zakręcowym paskiem skórki grejpfruta.
  • Jeśli nie macie czasu żeby czekać aż sok z rozmarynem ostygną, można gałązkę rozmarynu porządnie obić trzonkiem noża (puści więcej olejków aromatycznych) i zostawić z soku, często mieszając na 5-10 minut. Aromat rozmarynu będzie jednak słabo wyczuwalny.
  • Sok i champan powinny być schłodzone, ale nie muszą być całkiem zimne. Idealna temperatura do picia szampana to 8-10 stopni. Do tego drinka nie używa się również lodu.
  • Nie ma sensu używać do tego drinka drogiego szampana. Dodajemy do niego sok, więc jego smak nie będzie aż tak wyczuwalny.
  • Można zrobić ten drink w większym naczyniu, ale stracicie w ten sposób sporo bąbelków. Dlatego lepiej jest nalewać drink do każdej szklanki osobno.

Nutrition

Kalorie: 93kcal