Go Back Email Link
+ servings
a big jar and a small glass filled with beet kvass, Christmass tree in the background
Drukuj przepis
No ratings yet

Zakwas na barszcz

czas przygotowania5 min
czas gotowania0 min
fermentacja zakwasu6 days
całkowity czas6 days 5 min
porcje: 1 litr zakwasu
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 20 ziaren czarnego pieprzu

wykonanie

  • Przygotować zalewę: zagotować litr wody z łyżką soli, ostudzić.
  • Słoik w którym będziecie trzymać zakwasu wyparzyć gorącą wodą. Może to być naczynie szklane lub kamionkowe (nie metal i plastik). Ja użyłam słoika 1.8l.
  • Buraki obrać i pokroić na duże kawałki (ok. 4cm). Użyjcie rękawiczek!
  • Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół.
  • Buraki ułożyć w dużym słoju, na przemian z pokrojonym czosnkiem i przyprawami.
  • Zalać ostudzoną zalewą.
  • Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 6 dni (można dłużej, do ok. 14 dni).
  • Po tym czasie zakwas przecedzić i przelać do czystego słoika. Zakwas jest gotowy do użycia. Przechowywać w lodówce przez około tydzień.

uwagi

  • Od 5 dnia możecie próbować zakwasu, czy jest już odpowiednio kwaśny i Wam smakuje. Zakwasu próbujemy czystą, sparzoną wrzątkiem łyżeczką.
  • Buraki można cienko pokroić i wykorzystać do sałatek.
  • Buraki możecie zalać taką ilością wody, która je zakryje + ok. 2-3 cm. Buraki nie mogą wystawać ponad powierzchnię wody.
  • Ogólna zasada: dajemy 1 łyżkę soli na 1 litr wody.
  • Jest to bazowy przepis na zakwas. Możecie urozmaicić jego smak przez dodanie różnych ziół, np. rozmarynu czy tymianku.
  • Nie dodaję chleba. Można dodać skórkę lub piętkę chleba tylko jak macie swojski chleb na zakwasie z dobrym składem (czyli taki chleb, który ciężko jest teraz kupić). Słabej jakości chleb (konserwanty, polepszacze) może spowodować, że zakwas Wam spleśnieje. Dodatek chleba tylko przyspiesza fermentowanie zakwasu, więc zupełnie nie jest konieczny.
  • Piana na powierzchni zakwasu jest ok, nic nie trzeba z nią robić. Pleśń nie jest ok - zakwas jest do wyrzucenia.
  • Jeśli zakwas jest dla Was zbyt mocny w smaku do picia, można go po prostu rozcieńczyć z wodą.
  • Im dłużej zakwas będzie fermentował tym będzie mocniejszy w smaku.

Nutrition

Kalorie: 120kcal