Go Back Email Link
+ servings
apple cinnamon oatmeal
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Owsianka jabłkowa

czas przygotowania10 min
czas gotowania10 min
całkowity czas20 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

Owsianka:

  • 1 szklanka (100g) płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka krowiego/roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego + opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika
  • mała szczypta soli

Jabłka:

  • 3 średnie jabłka ok. 0.5kg, najlepiej niezbyt twarda odmiana, jabłka szybciej się ugotują
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego + opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilli

do podania:

  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy

wykonanie

  • Jabłka: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do małego garnka razem z pozostałymi składnikami (cynamon, syrop klonowy, sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, sól). Gotować przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu, aż jabłka będą zmiękną (ale nie będą zbyt miękkie, mają być lekko chrupiące) a wokół jabłek będzie gęsty sos. Czas gotowania będzie różny w zależności od odmiany jabłek, miękkie jabłka będą szybciej gotowe niż twarde.
  • Owsianka: Zmieszać wszystkie składniki na owsiankę (płatki owsiane, mleko, cynamon, sól, syrop klonowy) i gotować ok. 10 minuty, lub aż płatki będą miękkie (drobne płatki owsiane gotują się szybciej i będą gotowe po ok. 3 minutach). Owsianka powinna być raczej płynna, jak się ochłodzi na tyle, że będzie się nadawać do jedzenia będzie już bardzo gęsta.
  • Owsiankę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć jabłka i polać sosem z jabłek.
  • Posypać posiekanymi na kawałki orzechami włoskimi i polać syropem klonowym do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Składniki:
    • Jakich płatków owsianych użyć: można użyć zwykłych płatków owsianych (będą się gotować trochę dłużej, ok. 8-10 minut) lub mniejsze płatki górskie (będą się gotować trochę krócej ok. 3-4 minuty.
    • Jakie jabłka będą najlepsze: najlepiej użyć słodkich jabłek - dzięki temu można dodać mniej syropu klonowego. Można również użyć kwaśnych jabłek - wtedy dajemy więcej syropu klonowego i pomijamy sok z cytryny. Lepsze będą również miękkie jabłka bo po prostu szybciej zmiękną (jeśli macie więcej czasu rano to to jest bez znaczenia, twardsze jabłka trzeba po prostu gotować trochę dłużej).
    • Jak przyprawić jabłka: najważniejszy jest tutaj balans słodko-kwaśnych smaków, słodkiego od jabłek i syropu klonowego i kwaśnego od soku z cytryny. Pamiętajcie żeby dopasować te składniki do tego jak słodkie/kwaśne są jabłka.
    • Jak przyprawić owsiankę: koniecznie cynamon plus opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika (tak jak jabłka). Jeśli nie macie przyprawy do piernika można dodać po małej szczypcie poszczególnych przypraw, które wchodzą w jej skład jak np. kardamon, gałka muszkatałowa, goździki.
  • Inne składniki / co jeszcze można dodać:
    • Orzechy - ja lubię najbardziej włoskie, ale można użyć też orzechów pekan, laskowych lub migdałów - najlepiej posypac nimi owsiankę, żeby zostały chrupiące. Żeby były bardziej aromatyczne można je najpierw podprażyć na suchej patelni, aż będą pachnące i lekko zarumienione.
    •  Suszone owoce - np. żurawinę, również rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, pestki granatu, wiórki kokosowe, masło orzechowe lub migdałowe.
    • Inne mleko: można użyć mleka roślinnego, najlepsze byłoby migdałowe lub kokosowe (wtedy owsianka będzie bez mleka krowiego i wegańska).
    • Żeby owsianka była bezglutenowa trzeba użyć bezglutenowych płatków owsianych (płatki są już bezglutenowe ale takie bez atestów mogą zawierać małe ilości glutenu).
    • Zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub ksylitolu.
  • Jak zrobić tą owsiankę jeszcze szybciej:
    Można owsiankę i jabłka gotować razem w 1 garnku. Mi owsianka smakuje o wiele lepiej jeśli gotuję osobno owsiankę i jabłka, ale jak śpieszycie się rano to można je ugotować w 1 garnku (jest też mniej naczyń do zmywania).
    • Jeśli macie miękkie jabłka - trzeba je pokroić w drobną kostkę i wrzucić wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
    • Jeśli macie raczej twardsze jabłka - trzeba je pokroić w drobną kostkę i najpierw podsmażyć na maśle (może być na wodzie lub na maśle i wodzie), aż trochę zmiękną i potem dodać wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
  • Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). Nie są to dokładne obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 663kcal