2łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidoramilub oliwy
Suche:
90gmąki gryczanejlub pszennej
25gtartego parmezanu
¾łyżeczki solilub do smaku
½łyżeczki mielonego pieprzu
½łyżeczki suszonej bazylii
½łyżeczki suszonego oregano
1łyżeczka proszku do pieczenia
¼łyżeczki sody
do podania:
jogurt naturalny
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
wykonanie
W większej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki.
W mniejszej misce wymieszać trzepaczką suche składniki/
Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia składników (nie wolno mieszać za długo).
Rozgrzać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (lub oliwa/masło klarowane/olej do smażenia) na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim / średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie gorąca nakładamy po czubatej łyżce masy na placek. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i ścięte w środku.
Smacznego!
uwagi
Podawać z jogurtem oraz sałatą i pomidorami, można posypać dodatkowym parmezanem i listkami bazylii.
Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez dodatków. To tylko szacunkowe obliczenia!