Go Back Email Link
+ servings
A stack of buckwheat pancakes on a brown plate with cherry tomatoes and basil leaves.
Drukuj przepis
No ratings yet

Placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje (8 placków)
autor: Aleksandra

składniki

Mokre:

  • 1 duże jajko
  • 60 g mleka
  • 125 g jogurtu gęstego
  • 5 kawałków suszonych pomidorów drobno pocięte
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy

Suche:

  • 90 g mąki gryczanej lub pszennej
  • 25 g tartego parmezanu
  • ¾ łyżeczki soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

do podania:

  • jogurt naturalny
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

wykonanie

  • W większej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki.
  • W mniejszej misce wymieszać trzepaczką suche składniki/
  • Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia składników (nie wolno mieszać za długo).
  • Rozgrzać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (lub oliwa/masło klarowane/olej do smażenia) na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim / średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie gorąca nakładamy po czubatej łyżce masy na placek. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i ścięte w środku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Podawać z jogurtem oraz sałatą i pomidorami, można posypać dodatkowym parmezanem i listkami bazylii.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez dodatków. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 546kcal