Go Back Email Link
+ servings
Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą Banana bread with blackberries and chocolate
Drukuj przepis
No ratings yet

Chlebek bananowy z jeżynami i czekoladą

czas przygotowania15 min
czas gotowania35 min
całkowity czas50 min
porcje: 1 chlebek

składniki

  • 1 duże jajko
  • 85 g brązowego cukru
  • 60 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 banana 130g, rozgnieciony widelcem
  • 0,5 banana pokrojonego w plasterki
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g jeżyn
  • 50 g gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Najlepiej przygotować sobie teraz wszystkie składniki.
  • W małym garnku roztopić i ostudzić masło.
  • Jajko z cukrem ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) przez ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta (końcówka miksera taka jak do ubijania białek).
  • Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
  • W małej miseczce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek, dodać do ciasta, krótko zmiksować.
  • Dodać czekoladę połamaną na kawałki i jeżyny, delikatnie wmieszać łopatką.
  • Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 17,5x8,5cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki połowy banana.
  • Piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).

uwagi

* Piekłam ten chlebek również z podwójnej porcji w keksówce o wymiarach dna 27x8,5cm - ok. 50 minut.
* Najlepsze banany do bananowego chlebka to takie, na których dopiero pojawiają się czarne kropki (nie takie całkiem czarne).

Nutrition

Kalorie: 1662kcal