Brokuł podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
Rozgrzać łyżkę oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Dodać równą warstwą brokuł i paprykę, nie mieszać przez minutę, a potem mieszając smażyć kilka minut, aż warzywa będą lekko zabrązowione i miękkie. Dodać zioła prowansalskie i czosnek, smażyć jeszcze minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na dużą deskę do krojenia.
Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju oraz pieczarki. Usmażyć tak samo jak warzywa. Przełożyć na deskę do krojenia.
Warzywa posiekać na desce na mniejsze kawałki, nie musi być bardzo drobno. Odstawić do całkowitego ochłodzenia.
Gdy warzywa się ochłodzą, wymieszać je z serem. Włożyć do lodówki (muszą być chłodne).
Nagrzać piekarnik do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
Ciasto francuskie dobrze podsypać mąką i rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na długi prostokąt. Na jego połowie ułożyć nadzienie. Drugą częścią ciasta przykryć nadzienie i zlepić brzegi ciasta. Ma powstać długi rulon, jak strudel.
Ciasto podzielić ostrym nożem na części, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 25 minut, aż ciasto będzie złociste. Poczekać 10-15 minut przed dzieleniem na części.