Go Back Email Link
+ servings
puff pastry strudel with vegetables and cheese on a piece of baking paper
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Ciasto francuskie z serem i warzywami

czas przygotowania20 min
czas gotowania25 min
całkowity czas45 min
porcje: 1 strudel
autor: Aleksandra

składniki

  • 1/3 główki brokuła 150g
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera mozarella twardy żółty ser, nie w kulce
  • 1 arkusz ciasta francuskiego najlepiej na maśle, 240g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie

  • Brokuł podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w małą kostkę, pieczarki w plasterki.
  • Rozgrzać łyżkę oleju na dużej patelni na dużym ogniu. Dodać równą warstwą brokuł i paprykę, nie mieszać przez minutę, a potem mieszając smażyć kilka minut, aż warzywa będą lekko zabrązowione i miękkie. Dodać zioła prowansalskie i czosnek, smażyć jeszcze minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na dużą deskę do krojenia.
  • Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju oraz pieczarki. Usmażyć tak samo jak warzywa. Przełożyć na deskę do krojenia.
  • Warzywa posiekać na desce na mniejsze kawałki, nie musi być bardzo drobno. Odstawić do całkowitego ochłodzenia.
  • Gdy warzywa się ochłodzą, wymieszać je z serem. Włożyć do lodówki (muszą być chłodne).
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ciasto francuskie dobrze podsypać mąką i rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na długi prostokąt. Na jego połowie ułożyć nadzienie. Drugą częścią ciasta przykryć nadzienie i zlepić brzegi ciasta. Ma powstać długi rulon, jak strudel.
  • Ciasto podzielić ostrym nożem na części, posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec ok. 25 minut, aż ciasto będzie złociste. Poczekać 10-15 minut przed dzieleniem na części.

uwagi

  • Można użyć dowolnej kombinacji warzyw, ale muszą być podsmażone. Surowe warzywa wprawdzie się upieką, ale mogą puścić za dużo wody, przez co ciasto nie będzie chrupiące.
  • Takim nadzieniem można również nadziać ciasto drożdżowe lub ciasto na pizze.
  • Najważniejsze przy pracy z ciastem francuskim:
    • Bardzo ważne jest, żeby nadzienie było chłodne (schłodzone w lodówce), przed nałożeniem je na ciasto francuskie. Można je nawet na chwile włożyć do zamrażarki.
    • Samo ciasto musi być chłodne, wyjmujemy je z lodówki dopiero gdy mamy wszystko przygotowane.
    • Ciasto musi być dokładnie z dwóch stron podsypane mąką (może się kleić) i rozwałkowane (zbyt grube ciasto może się niedokładnie upiec).
    • Najlepiej jest użyć ciasta francuskiego z 100% masła, jeśli możecie takie kupić. Jest smaczniejsze ale trochę bardziej się klei niż to na tłuszczu palmowym, więc trzeba jeszcze bardziej uważać (czyt. uwagi wyżej). Ewentualnie ciasto francuskie możecie zrobić sami korzystając z mojego przepisu na tradycyjne ciasto francuskie lub szybkie ciasto francuskie.
    • Jeśli używacie zamrożonego ciasta francuskiego, najpierw trzeba je przez noc rozmrażać w lodówce.

Nutrition

Kalorie: 2070kcal