3jabłkaużyłem Golden Delicious, najlepiej słodko-kwaśne jabłka
3cebule
2łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
sól i pieprz do smaku
cydr z jabłek lub wodaopcjonalnie, patrz uwagi *
puree z ziemniakówdo podania
wykonanie
Piekarnik nagrzać do 190 ° C / gaz 5, opcja góra-dół.
Kurczaka dobrze doprawić solą i pieprzem. Ważne jest, żeby mięso natrzeć ze wszystkich stron i również pod skórką.
Jabłka pokroić na ćwiartki i wyciąć rdzeń (skórkę zostawiamy).
Cebulę pokroić w grube plastry.
Udka z kurczaka, jabłka i cebulę ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia lub na blaszce.
Kurczaka posmarować oliwą z oliwek
Na wierzch dodać świeże zioła.
Piec przez 1 godzinę i 30 minut, następnie włączyć termoobieg LUB zwiększyć temperaturę o 20° LUB włączyć grill i umieścić naczynie na najwyższej półce piekarnika. Piec jeszcze przez 5-15 minut, aż kurczak będzie zrumieniony.
Najlepiej pasuje tutaj puree z ziemniaków.
Smacznego!
uwagi
U mnie kurczak, jabłka i cebule leżały w naczyniu dosyć ciasno więc żaden dodatkowy płyn nie był konieczny. Jeśli macie mniejsze naczynie / dodajecie mniej sładników / kurczak z jabłkami nie są tak stłoczone (jak widać na zdjęciu) to dodajcie 1-2 cm płynu (cydr jabłkowy lub wodę) na dno naczynia.
Liczba kalorii = 1/6 przepisu (bez ziemniaków, obliczone mniej więcej).