Go Back Email Link
+ servings
a fork cutting through a baked chicken thigh with apples, onions and mashed potatoes on a blueplate
Drukuj przepis
No ratings yet

Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą

czas przygotowania10 min
czas gotowania1 godz 45 min
całkowity czas1 godz 55 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 jabłka użyłem Golden Delicious, najlepiej słodko-kwaśne jabłka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • cydr z jabłek lub woda opcjonalnie, patrz uwagi *
  • puree z ziemniaków do podania

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 ° C / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Kurczaka dobrze doprawić solą i pieprzem. Ważne jest, żeby mięso natrzeć ze wszystkich stron i również pod skórką.
  • Jabłka pokroić na ćwiartki i wyciąć rdzeń (skórkę zostawiamy).
  • Cebulę pokroić w grube plastry.
  • Udka z kurczaka, jabłka i cebulę ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia lub na blaszce.
  • Kurczaka posmarować oliwą z oliwek
  • Na wierzch dodać świeże zioła.
  • Piec przez 1 godzinę i 30 minut, następnie włączyć termoobieg LUB zwiększyć temperaturę o 20° LUB włączyć grill i umieścić naczynie na najwyższej półce piekarnika. Piec jeszcze przez 5-15 minut, aż kurczak będzie zrumieniony.
  • Najlepiej pasuje tutaj puree z ziemniaków.
  • Smacznego!

uwagi

  • U mnie kurczak, jabłka i cebule leżały w naczyniu dosyć ciasno więc żaden dodatkowy płyn nie był konieczny. Jeśli macie mniejsze naczynie / dodajecie mniej sładników / kurczak z jabłkami nie są tak stłoczone (jak widać na zdjęciu) to dodajcie 1-2 cm płynu (cydr jabłkowy lub wodę) na dno naczynia.
  • Liczba kalorii = 1/6 przepisu (bez ziemniaków, obliczone mniej więcej).

Nutrition

Kalorie: 388kcal