Go Back
+ servings

Gnocchi z ricottą

Pyszne gnocchi z ricottą, błyskawiczne do przygotowania. To zdecydowanie najlepszy przepis na te włoskie kluski, wychodzą one mięciutkie i rozpływają się w ustach.
danie danie główne, dodatek do obiadu, obiad
kuchnia włoska
Keyword gnocchi z ricottą, gnocchi z ricotty
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 5 min
całkowity czas 15 min
porcje 2 porcje (25 sztuk)
kalorie 382kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • 60 g mąki + do podsypywania
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Najpierw trzeba odczączyć ricottę z nadmiaru wilgoci. Rozłożyć ser płasko na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, następnie kolejnymi ręcznikami przyciskać ser, aż nasiąknie wilgocią. Zużyłam w ten sposób ok. 10 sztuk ręczników. Dokładne odciśnięcie jest bardzo ważne, im mniej wilgoci w serze tym mniej mąki trzeba dodać i kluski są delikatniejsze.
  • Do średniej miski dodać jajko i lekko je roztrzepać. Dodać pozostałe składniki: odciśniętą ricottę, tarty parmezan, mąkę, sól i pieprz. Szybko wymieszać dopóki składniki prawie się połączą, nie muszą być idealnie wymieszane.
  • Połowę masy przełożyć łyżką na dobrze opuszoną mąką stolnicę. Delikatnie uformować wałej i grobości ok. 3cm. Nadmiar mąki można strzepać pędzelkiem. Ostrym nożem pociąć na 4 cm kawałki. Powtórzyć z resztą ciasta. Powinno wyjść ok. 25 sztuk.
  • Zagotować dużą ilość wody w garnku, posolić. Gotować gnocchi w 2 turach. Wrzucić połowę klusek do gotującej się wody, poczekać aż wypłyną na powierzchnię wody, od tego momentu gotować 1 minutę, wyłowić łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą porcją.
  • Smacznego!

uwagi

* Jak przechowywać i mrozić gnocchi z ricottą:
- na drugi dzień gnocchi można podsmażyć na maśle
- gnocchi można mrozić:
ugotowane: kluski rozłożyć w odstępach na blaszce, zamrozić a potem przełożyć do worków/pojemników, zamrożone kluski wrzucam prosto na wrzącą wodę i gotuję do wypłynięcia ich na powierzchnię.
surowe: mrozimy tak samo jak wyżej, gotujemy wrzucając mniejszą ilość klusek do gotującej się wody (inaczej będą się rozwalać), gotujemy tak jak świeże gnocchi.
*Odciskanie sera:
Ricottę można również odsączyć na sitku. Trzeba sitko nałożyć na miskę, wyłożyć je gazą, na niej wyłożyć ser i tak zostawić w lodówce na około 8 godzin lub całą noc, woda będzie spływać do miski. Odsączając ręcznikami papierowymi trzeba mocno przycisnąć ręcznik do sera, chwilę odczekać (ważne) aż dobrze nasiąknie wodą i dopiero wtedy go podnieść.

Nutrition

Kalorie: 382kcal