Makaron ugotować al dente (czyli powinien być lekko leciutko twardy). Jeśli zamiast bulionu używacie wody z gotowania się makaronu, trzeba odlać 1/4 szklanki w trakcie jego gotowania.
Kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm, doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Cukinię pokroić w 1/2 cm pół-plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej na największym ogniu, dodać kurczaka. Przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać od czasu do czasu, aż kurczak będzie złocisty i prawie całkowicie usmażony. Przełożyć na talerz.
Na patelnię dodać cukinię i usmażyć ją tak samo jak kurczaka. Na początku nie mieszać, dając jej się zabrązowić, a potem mieszać i smażyć jeszcze minutę, cukinia powinna być wciąż lekko twarda.
Cukinię przesunąć na bok patelni, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
Dodać mąkę i wymieszać dokładnie z cukinią i czosnkiem.
Dodać śmietanę, bulion, kurczaka, sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty, na średnio-niskim ogniu, aż sos się lekko zagęści, kurczak będzie ugotowany, a cukinia miękka.
Dodać ugotowany makaorn, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego!