Go Back
+ servings

Muffiny z mango i marakują

Puszyste i wilgotne muffiny z soczystym mango, polane lukrem z marakui. Pyszne i proste. Nie można się od nich oderwać!
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword lukier z marakui, muffinki z mango, muffiny z mango
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 40 min
porcje 12 muffinek
kalorie 316kcal
autor Aleksandra

składniki

suche składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

mokre składniki:

  • 170 g oleju o neutralnym smaku
  • 150 g cukru
  • 115 g kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • 1 mango obrane i pocięte na 1.5cm kawałki

lukier z marakui:

  • 3.5 łyżeczki soku z marakui ok. 2 małe marakuje
  • 60 g cukru pudru

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • W średniej misce zmieszać suche składniki (mąka, proszek, soda, sól).
  • W większej misce zmieszać mokre składniki (olej, cukier, śmietana, jajka, ekstrakt).
  • Do mokrych składników dodać suche, delikatnie i krótko wymieszać. Ciasto może być grudkowate, nie można mieszać za długo.
  • Mango obrać i pokroić w kostkę. Delikatnie wmieszać w masę, najlepiej silikonową szpatułką.
  • Przygotować foremkę do muffinek i wyłożyć ją 12 papilotkami. Papilotki można ewentualnie posmarować lekko olejem, żeby muffinki łatwiej od nich odchodziły. Ciasto najłatwiej nakłada się łyżką do lodów.
  • Piec 20-22 min, aż drewniany patyczek wbity w środek muffinki wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, wysokości muffinek i użytej foremki (w silikonowej piekły mi się trochę dłużej).
  • Wyjąć z piekarnika, od razu wyciągnąć z foremki i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia (przynajmniej częściowo).
  • Zrobić lukier: najpierw trzeba uzyskać sok z marakui: marakuję przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką, przetrzeć przez sitko (pestki mają zostać na sitku, a sok zebrać się w naczyniu poniżej). Żeby ułatwić sobie przecieranie soku, można pestki z miąższem zmiksować malakserem, a potem przetrzeć przez sito. Sok z marakui wymieszać z cukrem pudrem. Można dodać więcej soku lub więcej cukru pudru, w zależności od tego, jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać. Lukier najlepiej nakładać jest na ostudzone muffinki (nie będzie szybko spływał). Z ostudzonych muffinek łatwiej jest też odrywać papilotki.
  • Smacznego!

uwagi

- Muffiny smakują również bardzo dobrze bez lukru. Jeśli nie będziecie robić lukru, dodajcie trochę więcej cukru do masy - 1 szklankę (200g).
- Jeśli nie możecie znaleźć marakui, bardzo dobrze sprawdzi się również sok z cytryny.
- Ważne jest, żeby mango było soczyste i dojrzałe. Najpyszniejsze są odmiany mango Alphonso lub Ataulfo. Jeśli kiedykolwiek zobaczycie takie w sklepie, kupcie koniecznie. Są bardzo słodkie, soczyste i bez włókien.
- Dojrzała marakuja ma pomarszczoną skórkę.
- Najważniejszą rzeczą przy pieczeniu muffinek jest nie mieszanie za długo ciasta. Jeśli ciasto jest grudkowate - to jest ok. Za długo mieszane muffinki będą zbite i mniej smaczne.

Nutrition

Kalorie: 316kcal