Go Back Email Link
+ servings
close up photo of strawberry rhubarb galette
Drukuj Pin
No ratings yet

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Migdałowe galette ze słodkimi truskawkami i lekko kwaśnym rabarbarem to najprostsza krucha tarta jaką można zrobić.
danie deser
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 40 min
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 8 porcji
kalorie 358kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche z migdałami:

  • 155 g mąki 1 i ¼ szklanki
  • 80 g mielonych migdałów 2/3 szklanki
  • 145 g masła 1 ¼ szklanki
  • 50 g brązowego cukru ¼ szklanki
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody lub odrobina więcej

owoce:

  • 300 g rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 50 g cukru

dodatkowo:

  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru lub cukru waniliowego
  • 4 łyżki płatków migdałów

do podania:

  • lody waniliowe

wykonanie

ciasto kruche – na 3 sposoby:

  • Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i solą, dodać cukier i zimne masło pokrojone w kostkę, wcierać masło w mąkę opuszkami palców, aż powstanie kruszonka (mniej więcej o wielkości groszku, grudki mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę, szybkimi ruchami zagnieść gładką kulę ciasta (należy uważać, żeby nie wyrabiać ciasta za długo).
  • Mój ulubiony sposób - z pomocą robota planetarnego. Do misy miksera dodać mąkę, mielone migdały i sól, zmiksować na najmniejszych obrotach. Dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Miksować na średnich obrotach miksera za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstaną duże grudki (mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i dalej mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
  • W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, mielone migdały, cukier, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko miksować z przerwami, aż powstanie kruszonka (grudki mogą różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i jeszcze kilka razy krótko miksować, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
  • We wszystkich przypadkach kulę ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • Po zrobieniu ciasta od razu zacząć robić nadzienie.

Nadzienie:

  • Rabarbar pokroić na plasterki ok. 1.5 cm.
  • Odciąć szypułki z truskawek, większe truskawki pokroić na 2-3 części, średnie na pół, małe zostawić w całości.
  • Dodać do średniej miski razem z cukrem, wymieszać i odstawić.

Galette:

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, podsypanym dobrze mąką, na duży okrąg o średnicy ok. 40 cm (ciasto ma mieć grubość ok. 3-4mm).
  • Truskawki i rabarbar odcedzić na sitku (puszczą sok), osuszyć je dobrze ręcznikami papierowymi i wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Rozłożyć na cieście, zostawiając ok. 5cm brzegów. Posypać owoce czubatą łyżką cukru.
  • Brzegi ciasta na których nie ma owoców naciąć w 8 miejscach, następnie założyć ciasto na owoce.
  • Jajko roztrzepać w małej misce i wymieszać z łyżką mleka, posmarować nim ciasto.
  • Ciasto posypać pozostałą łyżką cukru i płatkami migdałów.
  • Włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Podajemy koniecznie z lodami waniliowymi.
  • Smacznego!

Video

uwagi

Ciasto smakuje najlepiej w dniu przygotowania. Na drugi dzień (lub po wielu godzinach) przestaje być kruche, a owoce nie wyglądają zbyt apetycznie.
Można użyć tylko rabarbaru lub tylko truskawek. W przypadku rabarbaru dodałabym odrobinę mniej skrobii, bo rabarbar puszcza mniej soku niż truskawki.

Nutrition

Kalorie: 358kcal