Nastawić piekarnik na 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół. Przygotować sobie wszystkie składniki.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce (mniej więcej w miejscu gdzie szparag zmienia kolor z zielonego na biały). Cienkie i średnie szparagi zostawiamy, grube można przeciąć wzdłuż na pół )żeby były chudsze). Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Arkusz ciasta francuskiego pociąć tak, żeby powstało 6 kwadratów.
Kwadraty z ciasta rozłożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środek każdego kwadratu nakładamy plasterek szynki, plasterek sera, po 4-5 szparagów (polewamy również mieszanką oliwy i soku z cytryny, która została w naczyniu), posypujemy tymiankiem, zawijamy brzegi ciasta wokół szparagów.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy płatkami migdałów.
Piec ok. 35 minut, aż ciasto będzie złociste.
Podawać najlepiej od razu!