Go Back Email Link
+ servings
asparagus in puff pastry with cheese and ham
Drukuj przepis
No ratings yet

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem

czas przygotowania15 min
czas gotowania35 min
całkowity czas50 min
porcje: 6 sztuk
autor: Aleksandra

składniki

ciastka:

  • 1 peczek szparagów 500g, ok. 20 sztuk
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 280g
  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków sera np. ementaler lub camembert/brie
  • świeży tymianek opcjonalnie, można też użyć ok. łyżeczki suszonego

dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 6 łyżek płatków migdałów

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół. Przygotować sobie wszystkie składniki.
  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce (mniej więcej w miejscu gdzie szparag zmienia kolor z zielonego na biały). Cienkie i średnie szparagi zostawiamy, grube można przeciąć wzdłuż na pół )żeby były chudsze). Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Arkusz ciasta francuskiego pociąć tak, żeby powstało 6 kwadratów.
  • Kwadraty z ciasta rozłożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na środek każdego kwadratu nakładamy plasterek szynki, plasterek sera, po 4-5 szparagów (polewamy również mieszanką oliwy i soku z cytryny, która została w naczyniu), posypujemy tymiankiem, zawijamy brzegi ciasta wokół szparagów.
  • Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy płatkami migdałów.
  • Piec ok. 35 minut, aż ciasto będzie złociste.
  • Podawać najlepiej od razu!

uwagi

  • Koperty z ciasta francuskiego najlepiej podawać od razu. Najlepiej smakują ciepłe, dodatkowo po ok. 2h ciasto przestanie być chrupiące.
  • Jeśli używacie mrożonego ciasta francuskiego, należy je najpierw rozmrozić w lodówce, najlepiej przez noc (jeśli będzie ocieplane za szybko, może popękać). Ciasta francuskiego nie można zostawić za długo poza lodówką, bo zrobi się zbyt miękkie, klejące, będzie się z nim źle pracować i nie napuszy się aż tak bardzo w piekarniku. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki i dopiero gdy wszystko jest gotowe wyjmyjemy ciasto z lodówki.
  • Płatki migdałów można pominąć i posypać ciasto suszonym tymiankiem (lub niczym).
  • Ser i szynka są dowolne. Ja użyłam chudej miodowej wędliny z piersi kurczaka, może być też np. prosciutto cotto. Ser może być żółty, np. ementaler lub pleśniowy – camembert / brie.
  • Liczba kalorii = 1 ciastko.

Nutrition

Kalorie: 478kcal