Nagrzać piekarnik do 180 stopni, gaz 4, opcja góra-dół.
W pojemniku blendera (pojemnik z nożykiem w kształcie litery S) lub za pomocą ręcznego blendera (żyrafy) zmielić dokładnie banana, daktyle (bez pestek), mleko i przyprawę do piernika.
Dodać mielone migdały, wymieszać, aż wszystkie składniki będą połączone.
Przygotować foremkę do ciastek - użyłam serca o średnicy 6cm, takiej samej foremki jak do wykrawania tradycyjnych pierniczków. Foremkę lekko zwilżyć wodą i obsypać z wewnętrznej strony mielonymi orzechami.
Przygotować blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Bezpośrednio na papierze położyć foremkę i nakładać do niej łyżeczką ciasto - nakładałam do pełna, czyli ciasteczka miały grubość ok. 1 cm. Zdecydowanym ruchem podnieść foremkę do góry, ewentualnie popchnąć palcami jeśli ciasto nie chce łatwo odejść od foremki. Wyrównać brzegi ciasteczka. Po każdym pierniczku foremkę ponownie posypać mielonymi orzechami i powtórzyć z resztą ciasta. Z przepisu wyjdzie ok. 10 ciasteczek.
Piec około 10 minut, pierniczki będą miękkie i lekko złote od dołu. Zostawić na blaszce do ostudzenia (wtedy jeszcze trochę stwardnieją).
Smacznego!