Go Back Email Link
+ servings
heart-shaped soft gingerbread cookies for babies on a white plate, baby hands reaching for cookie
Drukuj przepis
No ratings yet

Pierniczki dla dzieci bez mąki i cukru

czas przygotowania10 min
czas gotowania10 min
całkowity czas20 min
porcje: 10 pierniczków
autor: Aleksandra

składniki

  • 200 g mielonych migdałów plus odrobina więcej do podsypywania foremki
  • 13 daktyli 100g
  • 1 banan 100g
  • 5 łyżek mleka lub wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni, gaz 4, opcja góra-dół.
  • W pojemniku blendera (pojemnik z nożykiem w kształcie litery S) lub za pomocą ręcznego blendera (żyrafy) zmielić dokładnie banana, daktyle (bez pestek), mleko i przyprawę do piernika.
  • Dodać mielone migdały, wymieszać, aż wszystkie składniki będą połączone.
  • Przygotować foremkę do ciastek - użyłam serca o średnicy 6cm, takiej samej foremki jak do wykrawania tradycyjnych pierniczków. Foremkę lekko zwilżyć wodą i obsypać z wewnętrznej strony mielonymi orzechami.
  • Przygotować blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Bezpośrednio na papierze położyć foremkę i nakładać do niej łyżeczką ciasto - nakładałam do pełna, czyli ciasteczka miały grubość ok. 1 cm. Zdecydowanym ruchem podnieść foremkę do góry, ewentualnie popchnąć palcami jeśli ciasto nie chce łatwo odejść od foremki. Wyrównać brzegi ciasteczka. Po każdym pierniczku foremkę ponownie posypać mielonymi orzechami i powtórzyć z resztą ciasta. Z przepisu wyjdzie ok. 10 ciasteczek.
  • Piec około 10 minut, pierniczki będą miękkie i lekko złote od dołu. Zostawić na blaszce do ostudzenia (wtedy jeszcze trochę stwardnieją).
  • Smacznego!

uwagi

  • Podana liczba kalorii = 1 ciasteczko
  • Przechowywać ok. 3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. - Jeśli nie macie kupnych mielonych migdałów i checie zmielić całe orzechy: można je zmielić w blenderze (pojemnik z nożykiem w kształcie litery S). Lepiej nie mielić ich jednak bardzo drobno, jak na mąkę, tylko trochę grubiej - łatwiej jest wtedy formować ciastka i masa mniej się klei. Jeśli macie mąkę migdałową, możliwe, że trzeba jej będzie dodać więcej niż w przepisie.
  • Jeśli nie macie świeżych i miękkich daktyli, tylko takie bardziej twarde i suche - blender z nożykiem S może sobie z nimi nie poradzić (ale z miękkimi na pewno). Lepiej jest użyć ręcznego blendera (żyrafy) lub ewentualnie pociąć daktyle na mniejsze kawałki i zostawić do namoczenia w mleku, aż trochę zmiękną.
  • Pierniczki można oczywiście upiec także bez foremek, np. w formie kulek. Po prostu łyżką nakładać na blachę kulki i spłaszczyć je na grubość ok. 1 cm.
  • Ciasteczka można również zjeść na surowo, dla starszych dzieci i dorosłych można zrobić 'trufle' - uformować kulki i obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie, lub zrobić 'cake pops', czyli tak jak wyżej + nadziać kulki na patyczek i ewentualnie posypać np. wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Nutrition

Kalorie: 157kcal