Go Back Email Link
+ servings
zucchini and corn fritters with fried egg on a blue plaze
Drukuj
5 from 1 vote

Placki z cukinii z kukurydzą i serem

Pyszne serowe placki z cukinii z kukurydzą, miękkie w środku, chrupiące na brzegach. Pysznie doprawione, podane z jajkiem sadzonym i jogurtem to niebo w gębie!
danie kolacja, obiad, przekąska
kuchnia międzynarodowa
Keyword cukinia, jajka sadzone, kukurydza, parmezan, placki
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 porcje (8-9 placków)
kalorie 541kcal
autor Aleksandra

składniki

placki:

  • 1 kg cukinii + 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowensalskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 80 g kukurydzy z puszki 5 czubatych łyżek
  • 4 łyżki mąki 40g
  • sól i pieprz do smaku, dałam ok. ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu

do smażenia:

  • 2 łyżki masła klarowanego

do podania:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny

wykonanie

  • Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wymieszać z łyżeczką soli, odstawić na 10 minut.
  • W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
  • Gdy cukinia puści wodę, owinąć ją w ściereczkę kuchenną i dokładnie odcisnąć. Trzeba to zrobić naprawdę porządnie, im więcej wody wyciśniemy tym mniej mąki trzeba dodać i placki są pyszniejsze. Mi zostało ok. 300g cukinii!
  • Cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Do smażenia trzeba użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, placki są dość delikatne.
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać po 2 łyżki masy na placek. Każdy placek rozpłaszczyć na grubość ok. ¾ cm, wyrównać brzegi. Jeśli kawałki kukurydzy odpadną to wcisnąć je w środek placka. Smażyć po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu, aż placki będą zarumienione. Najłatwiej przewraca się silikonową łopatką, jedncześnie przytrzymując placek wypukłą stroną łyżki od góry.
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowym.
  • Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone (żeby szybciej się smażyły można przykryć patelnię pokrywką), można również zrobić jajka w koszulce. Białka powinny być ścięte, a żółtka jeszcze płynne.
  • Placki podawać z jajkami sadzonymi i jogurtem, całość skropić sokiem z cytryny. Podawać ciepłe.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Kalorie: 541kcal