sól i pieprzdo smaku, dałam ok. ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
do smażenia:
2łyżki masła klarowanego
do podania:
4jajka
2łyżki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
wykonanie
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wymieszać z łyżeczką soli, odstawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Gdy cukinia puści wodę, owinąć ją w ściereczkę kuchenną i dokładnie odcisnąć. Trzeba to zrobić naprawdę porządnie, im więcej wody wyciśniemy tym mniej mąki trzeba dodać i placki są pyszniejsze. Mi zostało ok. 300g cukinii!
Cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami.
Do smażenia trzeba użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, placki są dość delikatne.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Nakładać po 2 łyżki masy na placek. Każdy placek rozpłaszczyć na grubość ok. ¾ cm, wyrównać brzegi. Jeśli kawałki kukurydzy odpadną to wcisnąć je w środek placka. Smażyć po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu, aż placki będą zarumienione. Najłatwiej przewraca się silikonową łopatką, jedncześnie przytrzymując placek wypukłą stroną łyżki od góry.
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowym.
Na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone (żeby szybciej się smażyły można przykryć patelnię pokrywką), można również zrobić jajka w koszulce. Białka powinny być ścięte, a żółtka jeszcze płynne.
Placki podawać z jajkami sadzonymi i jogurtem, całość skropić sokiem z cytryny. Podawać ciepłe.