Go Back Email Link
+ servings
pasta alla norma
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Pasta alla Norma – ekspresowy makaron z pomidorami i bakłażanem

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje

składniki

makaron:

  • 180 g makaronu fusilli lub penne
  • 1 duży bakłażan 320g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia nie extra virgin, lub oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina 45 ml
  • 1 puszka pomidorów 400 ml
  • 3 duże liście świeżej bazyli lub ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 czubate łyżki tartego parmezanu lub jak w oryginale sera ricotta salata twarda ricotta
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • tarty parmezan lub ricotta salata
  • świeże liście bazylii

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente.
  • Bakłażan pokroić na 1 cm plasterki, a następnie na 1 cm ‘frytki’. Można go od razu smażyć lub lepiej, jeśli macie czas, wymieszać z łyżeczką soli, odczekać 10-15 minut, następnie osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Sól wyciąga wodę z bakłażana, więc jest go łatwiej smażyć, szybciej się zabrązowi i będzie potrzebne mniej oleju.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek do smażenia lub olej, równą warstwą rozłożyć bakłażan, smażyć na dużym ogniu bez mieszania około 3 minut, a potem mieszając od czasu do czasu jeszcze 4 minuty, aż bakłażan będzie miękki i zabrązowiony. Przełożyć na talerz.
  • Zmniejszyć ogień pod patelnią, dodać drobno pokrojony czosnek i oregano (oraz suszoną bazylię, jeśli nie macie świeżej), smażyć ok. 30-60 sekund, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści.
  • Dodać wino, mieszać, aż całkowicie odparuje.
  • Dodać puszkę pomidorów, łopatką rozdrobnić je na mniejsze części, gotować na małym ogniu ok. 5 minut, pod koniec dodając liście bazyli. Łopatką zbierać z dna patelni wszystkie zabrązowienia po smażeniu bakłażana.
  • Zmiksować sos na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku (przekładam go do wyższej miski lub pojemnika blendera bo miksowany bezpośrednio na patelni bardzo pryska).
  • Na patelnię dodać ugotowany makaron, tarty ser oraz bakłażan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Podawać posypany świeżą bazylią i tartym serem.
  • Smacznego!

uwagi

Jeśli chcecie, tak jak w oryginalnych przepisach, smażyć bakłażana na głębokim tłuszczu to trzeba wlać do wysokiej patelni / średniego garnka tyle oleju do smażenia, żeby frytki z bakłażana mogły w nim swobodnie pływać. Olej rozgrzać do temperatury około 180 stopni. Musi być dobrze rozgrzany, żeby bakłażany nie chłonęły tłuszczu, ale też nie za gorący bo frytki mogą się zbyt szybko zabrązowić, przy czym nie zdążą zmięknąć. Smażyć partiami, aż bakłażan będzie ładnie zabrązowiony i miękki. Nie wolno wrzucić całego bakłażana naraz, bo temperatura oleju za bardzo się obniży. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Nutrition

Kalorie: 1702kcal