Go Back Email Link
+ servings
Puff pastry pinwheels with cheese, sun-dried tomatoes and olives in a violet bowl.
Drukuj
No ratings yet

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słono – z nadzieniem z sera, oliwek i suszonych pomidorów.
danie przekąska
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 55 min
porcje 30 ciasteczek
kalorie 2030kcal
autor Aleksandra

składniki

ślimaczki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 280g, najlepiej z 100% masła
  • 100 g tartego sera dałam 50 g parmezanu i 50g sera cheddar, można również użyć innego żółtego sera
  • 100 g suszonych pomidorów waga odsączonych z oleju pomidorów, 1 słoiczek 185g
  • 70 g czarnych oliwek

do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ser zetrzeć na tarce (cheddar na dużych oczkach, parmezan na drobnych), suszone pomidory dobrze odsączyć z zalewy, razem z oliwkami drobno pokroić. Wymieszać razem wszystkie składniki.
  • Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia (lub silikonowej macie) na grubość ok. 2 mm. Jeśli używacie ciasta francuskiego na maśle (domowego lub kupnego) to musicie je dobrze podsypać mąką z dwóch stron przed wałkowaniem. Klei się ono bardziej niż zwyczajne, sklepowe ciasto francuskie na oleju. Cienkie rozwałkowanie ciasta jest ważne – w ten sposób wszystkie warstwy ciasta dobrze się upieką i będą chrupiące.
  • Nadzienie rozłożyć równą warstwą na rozwałkowanym cieście, dobrze wcisnąć oalcami w ciasto.
  • Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku, ma powstać długi rulon.
  • Kroić na plastry 1-1.5 cm grubości, albo bardzo ostrym nożem (najlepiej z małymi ząbkami), albo używając zwykłej nitki (jak na zdjęciach) – plastry będą równiejsze i lepiej wyglądały. Nitkę przeciągnąć pod rulonem, zawiązać i ścisnąć palcami – ukroi się nam idealny plasterek.
  • Przełożyć ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć je w odstępach (trochę urosną, ale nie dużo). Spłaszczyć ciastka lekko placami, tak, żeby miały równą powierzchnię i grubość.
  • Jajko rozbełtać widelcem i wymieszać z mlekiem. Pędzelkiem posmarować wszystkie ślimaczki.
  • Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni / gaz 4 i piec jeszcze około 13 minut, aż ślimaczki będą zabrązowione.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przez około 2 godziny po upieczeniu będą jeszcze chrupiące, potem niestety zaczną mięknąć.
  • Olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami koniecznie zostawcie. Możecie trzymać go w lodówce i dodawać np. do sałatek, jest bardzo aromatyczny.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 2030kcal