Go Back Email Link
+ servings
Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą na talerzu
Drukuj przepis
No ratings yet

Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą

czas przygotowania10 min
czas gotowania15 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

ryba:

  • 2-3 małe kawałki ryby np. dorsz lub inna biała ryba, ok. 300-400g
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia, lub olej

sos:

  • 100 g sera gorgonzola dolce
  • 1 łyżka mleka
  • 125 g świeżego szpinaku może być też mrożony
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej
  • odrobina skórki startej z cytryny opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 100 g makaronu najlepiej jajecznego, np. tagliatelle

wykonanie

  • Nastawić wodę na makaron, gotować minutę krócej niż czas podany na opakowaniu (będzie się jeszcze chwilę dusił na patelni).
  • Rybę osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, dobrze doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Obtoczyć w mące, delikatnie strzepać jej nadmiar.
  • Na dużej patelni rozgrzać na najwyższym ogniu masło klarowane (zwykłe masło się nie nadaje, bo się spali, można użyć oleju ale ryba będzie o wiele lepiej smakować smażona na maśle). Gdy tłuszcz będzie gorący dodać rybę. Smażyć ok. 4 minuty z jednej strony, aż ryba ładnie się zabrązowi, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Czas smażenia będzie zależał od grubości ryby, moje kawałki miały ok. 2 cm grubości. Trzeba uważać, żeby nie smażyć za długo ryby bo będzie twarda. Mięso ma zmienić swój kolor z przezroczystego na biały i wtedy jest gotowe. Rybę przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • W czasie jak ryba się smaży opłukać szpinak i uciąć grubsze łodyżki.
  • Ogień pod patelnią zmniejszyć na minimalny, dodać gorgonzolę, łyżkę mleka, ugotowany makaron oraz szpinak. Mieszać wszystko około minutę, aż szpinak lekko zwiędnie, a ser się rozpuści i utworzy sos. W razie potrzeby można sos lekko rozcieńczyć mlekiem.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem i skórką z cytryny, podawać z rybą.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 665kcal