Go Back Email Link
+ servings
pumpkin roll
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Rolada dyniowa z kremowym serkiem

czas przygotowania20 min
czas gotowania15 min
całkowity czas35 min
porcje: 1 rolada
autor: Aleksandra

składniki

suche składniki:

  • ¾ szklanki mąki 100 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • duża szczypta soli

mokre składniki:

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki puree z dyni 185g, najlepiej z dyni hokkaido
  • ½ szklanki brązowego cukru 100g
  • ½ szklanki białego cukru 100g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

nadzienie z serka:

  • 265 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • ¼ szklanki cukru pudru do zawijania rolady i posypania na końcu

wykonanie

  • Przygotować prostokątną foremkę o wymiarach 30 x 33 cm (lub o podobnych wymiarach, pole powierzchni blaszki powinno się mniej więcej zgadzać). Nasmarować blaszkę masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał), następnie wyłożyć papierem do pieczenia, papier również dobrze nasmarować masłem (to znacznie ułatwi jego odrywanie od gotowej rolady). Papier powinien sporo wystawać poza krawędź blaszki, żeby po upieczeniu łatwo było przenosić ciasto.
  • Nastawić piekarnik do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda, przyprawy, sól).
  • W mniejszej misce wymieszać wszystkie mokre składniki (jajka, dynię, cukier, wanilię, skórkę pomarańczy).
  • Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą (ale nie za długo).
  • Masę wylać na przygotowaną blaszkę do pieczenia, wyrównać dokładnie powierzchnię masy! Można lekko potrząsnąć blaszką.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, powierzchnia gotowego ciasta powinna być zastygnięta, nie klejąca, przy naciśnięciu palcem sprężysta.
  • Przygotować czystą ściereczkę kuchenną, wysypać na nią grubą warstwą cukier puder.
  • Przełożyć ciasto na ściereczkę, oderwać papier do pieczenia.
  • Zwinąć roladę razem ze ścierką (każda powierzchnia ścierki, która ma konktakt z ciastem powinna być dobrze posypana cukrem pudrem).
  • Zostawić roladę do całkowitego ostygnięcia (na minimum pół godziny, lepiej na około godzinę, dzięki temu rolada nie będzie pękać).
  • W tym czasie przygotować nadzienie z serka – wymieszać wszystkie składniki trzepaczką lub ubić mikserem.
  • Gdy rolada ostygnie, rozwinąć ją, posmarować nadzieniem z serka zostawiając około 2 cm brzegów.
  • Zwinąć roladę i zawinąć w folię plastikową, odstawić do lodówki na minimum pół godziny (rolada lepiej połączy się z nadzieniem, nadzienie bardziej zastygnie i łatwiej będzie kroić równe kawałki).
  • Roladę posypać cukrem pudrem, kroić na kawałki i podawać, smacznego!

uwagi

* najlepiej jest do tego przepiu użyć dyni hokkaido, bo jest bardziej sucha i mniej słodka niż np. dynia piżmowa, ale można użyć każdego rodzaju dyni
* serek philadelphia można zastąpić innym serkiem, jednak powinien być on gęsty i raczej tłusty, jeśli nie macie takiego serka to można zagęścić ten co macie przez dodanie większej ilości cukru pudru (ale wtedy ciasto może być za słodkie, chyba, że tak lubicie) oraz dodać większą ilość masła
* 1 szklanka = 250 ml
* Jak zrobić puree z dyni: Dynię pokroić na kawałki równiej wielkości (nie obierać). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybraż miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, jej skórka jest po upieczeniu miękka! 

Nutrition

Kalorie: 2527kcal