Przygotować prostokątną foremkę o wymiarach 30 x 33 cm (lub o podobnych wymiarach, pole powierzchni blaszki powinno się mniej więcej zgadzać). Nasmarować blaszkę masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał), następnie wyłożyć papierem do pieczenia, papier również dobrze nasmarować masłem (to znacznie ułatwi jego odrywanie od gotowej rolady). Papier powinien sporo wystawać poza krawędź blaszki, żeby po upieczeniu łatwo było przenosić ciasto.
Nastawić piekarnik do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda, przyprawy, sól).
W mniejszej misce wymieszać wszystkie mokre składniki (jajka, dynię, cukier, wanilię, skórkę pomarańczy).
Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą (ale nie za długo).
Masę wylać na przygotowaną blaszkę do pieczenia, wyrównać dokładnie powierzchnię masy! Można lekko potrząsnąć blaszką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, powierzchnia gotowego ciasta powinna być zastygnięta, nie klejąca, przy naciśnięciu palcem sprężysta.
Przygotować czystą ściereczkę kuchenną, wysypać na nią grubą warstwą cukier puder.
Przełożyć ciasto na ściereczkę, oderwać papier do pieczenia.
Zwinąć roladę razem ze ścierką (każda powierzchnia ścierki, która ma konktakt z ciastem powinna być dobrze posypana cukrem pudrem).
Zostawić roladę do całkowitego ostygnięcia (na minimum pół godziny, lepiej na około godzinę, dzięki temu rolada nie będzie pękać).
W tym czasie przygotować nadzienie z serka – wymieszać wszystkie składniki trzepaczką lub ubić mikserem.
Gdy rolada ostygnie, rozwinąć ją, posmarować nadzieniem z serka zostawiając około 2 cm brzegów.
Zwinąć roladę i zawinąć w folię plastikową, odstawić do lodówki na minimum pół godziny (rolada lepiej połączy się z nadzieniem, nadzienie bardziej zastygnie i łatwiej będzie kroić równe kawałki).
Roladę posypać cukrem pudrem, kroić na kawałki i podawać, smacznego!