Go Back Email Link
+ servings
Balsamic chicken with figs Kurczak w sosie balsamicznym z figami
Drukuj
No ratings yet

Kurczak w sosie balsamicznym z figami

Pieczona pierś z kurczaka, w pysznym, wyrazistym smaku balsamiczno-musztardowym sosie z dodatkiem świeżych fig
danie obiad
kuchnia fusion
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 22 min
marynowanie mięsa 30 min
całkowity czas 32 min
porcje 2 porcje
kalorie 245kcal

składniki

2 małe piersi z kurczaka, 330g

    2 świeże figi

      marynata:

      • 3 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 czubata łyżeczka miodu
      • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
      • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

      do podania: np. puree z ziemniaków, ugotowana fasolka szparagowa z masłem, świeży tymianek do posypania

        wykonanie

        • Grubszą część piersi z kurczaka lekko rozbić, żeby cała pierś miała podobną grubość (ale nie za dużo, mają wciąż przypominać piersi z kurczaka a nie filety). Dobrze doprawić solą i pieprzem.
        • Wymieszać składniki marynaty.
        • Kurczaka włożyć do małego naczynia do pieczenia, polać marynatą, odstawić na około pół godziny do marynowania lub dłużej (np. na noc, w lodówce).
        • Nagrzać piekarnik do 175 °C / gaz między 3 a 4 (opcja góra-dół).
        • Figi pokroić na plasterki i ułożyć na mięsie.
        • Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 22 minuty. Można sprawdzić czy mięsto jest gotowe wbijając w jego najgrubszą część termometr do mierzenia temperatury wewnętrznej, powinna ona wynosić 74 stopnie. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości mięsa i piekarnika.
        • W czasie jak kurczak się piecze można ugotować ziemniaki i fasolkę.
        • Wyjąć kurczaka z piekarnika, odczekać ok. 5-10 minut przed krojeniem. Położyć na talerze i podawać, skropić sosem powstałym z pieczenia mięsa.
        • Smacznego!

        Nutrition

        Kalorie: 245kcal