Cofnij Email Link
+ servings
Balsamic chicken with figs Kurczak w sosie balsamicznym z figami
Drukuj przepis
No ratings yet

Kurczak w sosie balsamicznym z figami

czas przygotowania10 min
czas gotowania22 min
marynowanie mięsa30 min
całkowity czas32 min
porcje: 2 porcje

składniki

2 małe piersi z kurczaka, 330g

2 świeże figi

marynata:

  • 3 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku

do podania: np. puree z ziemniaków, ugotowana fasolka szparagowa z masłem, świeży tymianek do posypania

wykonanie

  • Grubszą część piersi z kurczaka lekko rozbić, żeby cała pierś miała podobną grubość (ale nie za dużo, mają wciąż przypominać piersi z kurczaka a nie filety). Dobrze doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać składniki marynaty.
  • Kurczaka włożyć do małego naczynia do pieczenia, polać marynatą, odstawić na około pół godziny do marynowania lub dłużej (np. na noc, w lodówce).
  • Nagrzać piekarnik do 175 °C / gaz między 3 a 4 (opcja góra-dół).
  • Figi pokroić na plasterki i ułożyć na mięsie.
  • Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 22 minuty. Można sprawdzić czy mięsto jest gotowe wbijając w jego najgrubszą część termometr do mierzenia temperatury wewnętrznej, powinna ona wynosić 74 stopnie. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości mięsa i piekarnika.
  • W czasie jak kurczak się piecze można ugotować ziemniaki i fasolkę.
  • Wyjąć kurczaka z piekarnika, odczekać ok. 5-10 minut przed krojeniem. Położyć na talerze i podawać, skropić sosem powstałym z pieczenia mięsa.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 245kcal