Go Back
+ servings
chinese plum sauce noodles with chicken and vegetables on a white plate
Drukuj
0 from 0 votes

Kurczak z warzywami i makaronem w chińskim sosie śliwkowym

Pierś z kurczaka z warzywami w pysznym słodko-kwaśnym sosie śliwkowym
danie dinner
kuchnia chińska
Keyword chiński sos śliwkowy, stir fry z kurczakiem
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 45 min
porcje 3 porcje
kalorie 635kcal
autor Aleksandra

składniki

chiński sos śliwkowy:

  • 300 g śliwek najlepiej węgierki
  • 3 gwiazki anyżu
  • 4 kapsułki kardamonu lekko rozgniecione nożem
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 2 cm kawałek imbiru starty na tarce

garnek:

  • ½ opakowania makaronu Mie 125g
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • ½ brokuła 250g

patelnia:

  • 2 piersi z kurczaka ok. 350g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej opcjonalnie
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g pieczarek pokrojone w grube plasterki 0,5cm
  • 1 średnia marchewka pokrojona w cienkiutkie słupki

do podania:

  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki nerkowców użyłam solonych i prażonych

wykonanie

Sos śliwkowy:

  • Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki, włożyć do średniego garnka, dodać pozostałe składniki sosu.
  • Gotować na średnio-niskim ogniu ok. 20 minut, aż śliwki zaczną się rozpadać, a sos się zagęści.
  • Wyjąć gwiazki anyżu i kapsułki kardamonu, sos zmiksować blenderem na gładko.
  • Doprawić do smaku: dodać więcej cukru, octu lub sosu sojowego w zależności od tego czy jest za mało słodkie, kwaśne lub słone (będzie to zależeć od rodzaju użytych śliwek). Sos powinien być wyrazisty w smaku, bo po połączeniu z pozostałymi składnikami jego smak trochę złagodnieje. Odstawić.

Garnek (gotujemy makaron, brokuły i fasolkę):

  • Fasolkę, makaron i brokuły gotujemy w jednym garnku – makaron i fasolkę w wodzie, brokuły na parze, na sitku zawieszonym nad garkiem (można też wszystko gotować w wodzie, czas będzie mniej więcej taki sam dla wszystkich 3 składników, pod warunkiem, że fasolka będzie cienka i różyczki brokuła małe). Brokuł podzielić na różyczki, grubą łodygę obrać ze skórki i pociąć na plasterki, umyć, ułożyć różyczkami do góry na sitku, które mieści się na wybranym garnku, przykryć pokrywką. Brokuł, w zależności od wielkości różyczek potrzebuje ok. 8 minut na parze.
  • W garnku zagotować dużą ilość wody, gotować na parze brokuł przez około 4 minuty, potem włożyć do wody makaron i fasolkę (brokuł zostaje na sitku), gotować jeszcze około 4 minuty. Odcedzić.

Patelnia (smażymy kurczaka, grzyby i marchewkę):

  • Kurczaka pokroić w kostkę 2-3 cm, wymieszać z odrobiną oleju, drobno posiekanym imbirem i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem (jeśli macie czas, można kurczaka zostawić do marynowania na pół godziny lub dlużej). Obtoczyć kurczaka w skrobi.
  • Rozgrzać olej na patelni, mięso podsmażyć na dużym ogniu 2 minuty z jednej strony, minutę z drugiej, zdjąć z patelni i przełożyć na talerz (jeśli nadal jest różowe w środku to można dodać kurczaka do garnka z gorącym sosem śliwkowym i odczekać 1-2 minuty, aż mięso będzie ugotowane w środku).
  • Na patelnię dodać pieczarki i marchewkę. Krótko podsmażyć aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące.

Całość:

  • Na patelnię dodać kurczaka, makaron, fasolkę, brokuł, wymieszać z sosem, pogrzać.
  • Podawać posypane prażonymi nerkowcami i sezamem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć dowolnych warzyw. Najbardziej polecam brokuły lub brokuły+grzyby.
  • Kalorie = 1/3 przepisu (1 porcja). Są to tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 635kcal