Go Back
+ servings

Zupa krem z cukinii z groszkiem i miętą

Smak cukinii przełamany jest słodkością groszku oraz wyrazistym i aromatycznym smakiem świeżej mięty
danie obiad, zupa
kuchnia polska
Keyword cukinia, groszek, mięta
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 45 min
porcje 6 porcji
kalorie 180kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 duży ziemniak 130g, pokrojony w dużą kostkę
  • 1 kg cukinii pokrojonej na 1 cm plasterki
  • 1 i 1/4 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 gałązki mięty około 20 listków
  • 100 ml śmietany 30%-36%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: oliwa z oliwek listki mięty, tarty parmezan, grzanki serowe

wykonanie

  • Przygotować wszystkie warzywa.
  • W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, smażyć na średnio-niskim ogniu ok. 8 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerz.
  • Zwiększyć ogień na najwyższy i dodać drugą łyżkę oleju, pokrojonego ziemniaka i cukinię, smażyć około 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się zabrązowią.
  • Dodać cebulę z czosnkiem z powrotem do garnka, wymieszać, zalać całość bulionem (ma przykryć warzywa), przykryć garnek pokrywką , zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać groszek, zagotować, gotować jeszcze minutę.
  • Garnek zdjąć z ognia, dodać listki mięty, blenderem kielichowym zmiksować dokładnie zupę.
  • Dodawanie śmietany: wlać śmietanę do kubeczka, dodawać po łyżce zupy, za każdym razem mieszając, po dodaniu ok. 8 łyżek zupy można dodać śmietanę do garnka, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Zupę można podawać polaną oliwą z oliwek, posypaną parmezanem lub z grzankami serowymi (wystarczy kromki chleba z dowolnym serem zapiec kilka minut w piekarniku, do roztopienia się sera).

Nutrition

Kalorie: 180kcal