W małej ilości dobrze posolonej wody ugotować makaron al dente (czyli ma być lekko twardawy przy gryzieniu).
Kurki umyć, osuszyć dobrze ręcznikami papierowymi. Większe grzyby pokroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
Pomidory sparzyć, obrać. 2 pomidory pokroić w większą kostkę, jeden bardzo drobno.
Na większej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony czosnek i gałązki tymianku, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurki, smażyć 1-2 minuty na najwyższym ogniu bez mieszania. Jak grzyby zaczną puszczać wodę dodajemy wino i gotujemy ok. minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, smażymy ok. 2-3 minuty, mieszając.
Patelnię odstawić z ognia, dodać parmezan i ugotowany makaron, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wyjąć gałązki tymianku. Podawać posypane z listkami świeżego tymianku i paseczkami parmezanu.
Smacznego!