Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
5 from 3 votes

Spaghetti z kurkami i pomidorami

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

makaron:

  • 180 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 5 ząbków czosnku drobno pokrojone
  • 250 g kurek
  • 3 średnie pomidory ok. 400g
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • mała garść tartego parmezanu ok. 45g
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • świeży tymianek
  • tarty parmezan

wykonanie

  • W małej ilości dobrze posolonej wody ugotować makaron al dente (czyli ma być lekko twardawy przy gryzieniu).
  • Kurki umyć, osuszyć dobrze ręcznikami papierowymi. Większe grzyby pokroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
  • Pomidory sparzyć, obrać. 2 pomidory pokroić w większą kostkę, jeden bardzo drobno.
  • Na większej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony czosnek i gałązki tymianku, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurki, smażyć 1-2 minuty na najwyższym ogniu bez mieszania. Jak grzyby zaczną puszczać wodę dodajemy wino i gotujemy ok. minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, smażymy ok. 2-3 minuty, mieszając.
  • Patelnię odstawić z ognia, dodać parmezan i ugotowany makaron, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wyjąć gałązki tymianku. Podawać posypane z listkami świeżego tymianku i paseczkami parmezanu.
  • Smacznego!

uwagi

  • poza sezonem na kurki można użyć pieczarek lub borowików, polecam szczególnie pieczarki brunatne
  • wino można pominąć lub zastąpić łyżką soku z cytryny dodanego na końcu do dania
  • zamiast tymianku można użyć rozmarynu
  • zamiast świeżego tymianku można użyć suszonego (ok. 1.5 łyżeczki)
  • do tego dania najlepiej jest użyć dojrzałych pysznych letnich pomidorów, jeśli nie macie takich pod ręką można też użyć pomidorów z puszki
  • makaron: użyłam spaghetti, ale można użyć dowolnego
  • liczba kalorii = 1 porcja = 1/2 przepisu (są to jedynie szacunkowe obliczenia!)

Nutrition

Kalorie: 617kcal