Go Back Email Link
+ servings
cucumber avocado tomato salad
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety

czas przygotowania15 min
całkowity czas15 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 duże garście roszponki
  • ok. 2/3 ogórka szklarniowego
  • 1 awokado
  • pęczek koperku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 80 g sera feta
  • 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Przygotować składniki sałatki:

  • Roszponkę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty.
  • Ogórek obrać i pokroić na półplasterki.
  • Awokado przekroić na 2 części, otworzyć awokado przekręcając te części w przeciwne strony. Usunąć pestkę, obrać ze skórki lub wyjąć łyżką miąższ. Pokroić na plasterki.
  • Pestki dyni lub słonecznika zarumienić na suchej patelni, aż będą pięknie pachnieć i będą lekko złociste, od razu zdjąć przełożyć je na talerz, bo mogą się łatwo spalić.
  • Pomidorki przekroić na pół.
  • Koperek drobno posiekać.

Zrobić sos miodowo-musztardowy:

  • Składniki sosu wlać do małego słoiczka i dobrze nim potrząsnąć, aż będą dobrze zmieszane, alternatywnie można zmiksować składniki sosu blenderem (na małych obrotach).

Składamy sałatkę:

  • Sałatę wymieszać z sosem, ogórkiem, awokado, pomidorami, koperkiem, serem feta i nasionami. Doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatkę trzeba podawać od razu! (roszponka bardzo szybko więdnie).
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 311kcal