Bulion - Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka:
czas przygotowania10 minmin
czas gotowania1 godzgodz30 minmin
całkowity czas1 godzgodz40 minmin
porcje: 1.5 litra
składniki
2 litry wody +
podstawowe warzywa:
1średnia cebula
½pora
kawałek selera
2-3marchewki
½korzenia pietruszki
przyprawy:
sól do smaku, nie dużo!
15ziarenek czarnego pieprzuw całości
3listki laurowe
3ziela angielskie
kilka gałązek natki pietruszki
mięso z kurczaka / indykaopcjonalnie, np. korpus i szyja / 2 skrzydełka / 1-2 udka, nie piersi!, świetnie nada się również korpus i kości z pieczonego kurczaka
wykonanie
Cebulę opalić na palniku gazowym, lub jeżeli nie mamy – przekroić na pół i smażyć na dnie suchego garnka, aż będzie brązowa (ale nie czarna).
Dodać wodę i pozostałe składniki (warzywa umyć i obrać) i mięso (jeśli gotujemy bulion mięsny).
Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić, zużyć od razu lub przelać do czystego naczynia, które można szczelnie zamknąć.
uwagi
* Jeżli z przygotowania jakiejś potrawy zostanie nam bulion to najlepiej go zamrozić, np. w szklanych słoiczkach (starajmy się używać jak najmniej foliowych torebek). Bulion w słoiku łatwiej jest też rozmrażać – wystarczy włożyć go do miski z ciepłą wodą. Mając zamrożone małe ilości bulionu, można go zawsze wykorzystać np. do sosu czy do ugotowania kaszy – będzie o wiele smaczniejsza.* Bulion mmożna przechowywać w lodówce max. 5 dni, lub w zamrażarce ok. 3 miesiące.* Skład bulionu można dowolnie modyfikować w zależności do czego go potrzebujemy.* Jeżeli mamy można jeszcze dodać:- kilka suszonych grzybków- kilka świeżych pieczarek- 2 liście kapusty- skórkę parmezanu- końcówki szparagów (te, które zazwyczaj się wyrzuca)- 2 łodygi selera naciowego- kawałek fenkułu- inne świeże zioła jak: lubczyk !!, kolendra, koperek, tymianek- kilka nieobranych ząbków czosnku, przeciętych na pół- kolby kukurydzy, bez ziaren, zarówno surowe jak i upieczone, taki bulion będzie lekko słodszy i będzie świetną bazą na zupę z kukurydzy