Go Back Email Link
+ servings
Pasta Caprese in a frying pan.
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią

czas przygotowania10 min
czas gotowania10 min
całkowity czas20 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 200 g makaronu świderki fusilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory 400g, dojrzałe
  • ½ łyżeczki skórki startej z ekologicznej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka łyżek wody z gotowania się makaronu
  • 125 g mozarelli najlepiej mozeralla di bufala
  • sól i pieprz do smaku
  • garść liści bazylii

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente, przy odcedzaniu odlać około ½ szklanki wody.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ok. 1.5 cm kostkę.
  • Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na średnim ogniu ok. minuty.
  • Dodać pomidory i skórkę z cytryny, smażyć przez kilka minut, pomidory powinny zostać w kawałkach, ale puszczą też trochę soku, który razem z oliwą utworzy sos.
  • Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody z gotowania się makaronu, tyle, żeby trochę rozcieńczyć sos.
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać makaron, mozarellę porwaną na mniejsze kawałki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec posypać listkami bazylii, podawać ciepłe.
  • Smacznego!

Video

Nutrition

Kalorie: 716kcal