Makaron ugotować al dente, przy odcedzaniu odlać około ½ szklanki wody.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ok. 1.5 cm kostkę.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na średnim ogniu ok. minuty.
Dodać pomidory i skórkę z cytryny, smażyć przez kilka minut, pomidory powinny zostać w kawałkach, ale puszczą też trochę soku, który razem z oliwą utworzy sos.
Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody z gotowania się makaronu, tyle, żeby trochę rozcieńczyć sos.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać makaron, mozarellę porwaną na mniejsze kawałki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na koniec posypać listkami bazylii, podawać ciepłe.
Smacznego!