Go Back Email Link
+ servings
cherry tart
Drukuj
5 from 1 vote

Tarta migdałowa z czereśniami i czekoladą

Delikatne ciasto kruche z dodatkiem migdałów i pysznym nadzieniem z czereśni i gorzkiej czekolady, doprawione cynamonem i gałką muszkatałową.
danie deser
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 45 min
Odpoczywanie ciasta 1 godz
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 8 porcji
kalorie 490kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 180 g masła zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody

nadzienie:

  • 600 g czereśni waga z pestkami
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki skrobii / mąki ziemniaczanej 22g
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego 50g, lub zwykłego
  • 50 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie

Ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem pudrem i solą.
  • Dodać pokrojone w kostkę ok. 2 cm, zimne masło.
  • Rozcierać palcami lub mieszadłem miksera planetarnego (w kształcie wiosła), aż powstanie kruszonka wielkości ok. zielonego groszku.
  • Dodać łyżkę bardzo zimnej wody i zagnieść szybko gładkie ciasto.
  • Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie:

  • Czereśnie wypestkować (najlepiej użyć do tego drylownicy, chociażby takiej małej, ręcznej), wymieszać z cynamonem, gałką muszkatałową, mąką i cukrem. Odłożyć do lodówki.

Pieczenie:

  • Przygotować formę do tarty o średnicy ok. 23 cm.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni, opcja góra-dół.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części (jedna trochę większa, druga trochę mniejsza).
  • Większą częścią ciasta wylepić palcami spód oraz boki formy.
  • Do środka nałożyć czereście (będą bardzo ciasno do siebie przylegać).
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, powtykać je pomiędzy czereśnie.
  • Z drugiej części ciasta przygotować kratkę. Z tego ciasta nie jest bardzo łatwo ją zrobić bo jest w nim dużo mielonych migdałów, przez co ciasto jest mniej elastyczne niż to tradycyjne. Ważne jest, żeby ciasto było bardzo dobrze schłodzone, wałkować na kawałku papieru do pieczenia i dużo podsypywać mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm, wycinać z niego paski i układać na tarcie. Jeśli paski będą się rwać to nie szkodzi, po prostu rozłożyć je w kawałkach na tarcie, połączyć ich końce, roztrzepane jajko 'sklei' te kawałki. Ewentualnie jeśli macie mniej czasu można ciasto po prostu podzielić na kawałki, rozpłaszczyć je i rozłożyć na nadzieniu.
  • Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem, posmarować nim ciasto.
  • Piec ok. 45-50 minut, aż ciasto będzie upieczone i rumiane, a nadzienie będzie bulgotać. Po ok. 30 minutach ciasto trzeba przykryć – albo kawałkiem folii aluminiowej albo większą foremką do pieczenia.
  • Po upieczeniu odczekać ok. 10-15 minut z krojeniem tarty, żeby nadzienie trochę zastygło.
  • Smacznego!

uwagi

Podana liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Kalorie: 490kcal