Go Back Email Link
+ servings
Zupa krem ze szparagów w zielonej misce.
Drukuj Pin
5 from 1 vote

Zupa krem ze szparagów z serkiem kozim

Kremowa zupa szparagowa, zabielona serkiem kozim. Wyrazista w smaku, lekka, orzeźwiająca.
danie dodatek do obiadu, zupa
kuchnia międzynarodowa
Keyword zupa krem ze szparagów, zupa szparagowa z serkiem kozim, zupa z zielonych szparagów
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 6 porcji
kalorie 262kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka suszonego tymianku mogą być też świeży tymianek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 5 ząbków czosnku
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 1.5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 czubate łyżki serka koziego 140g, twarożku, takiego jak na kanapki, do smarowania
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 3 łyżki serka koziego +1 łyżka soku z cytryny/mleka
  • pestki dyni zarumienione na suchej patelni

wykonanie

  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe koncówki*, pociąć na kawałki ok. 3 cm.
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i tymianek, smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Jeśli używacie suszonego tymianku to dodajemy go razem z cebulą, jeśli świeżego to razem z czosnkiem.
  • Cebulę i czosnek przesunąć na bok (lub przełożyć na talerzyk), tak, żeby się nie smażyły.
  • Do garnka dodać ziemniaki (można ewentualnie dodać troszkę oleju) i smażyć ok. 5 min na dużym ogniu, aż będą zabrązowione (od czasu do czasu trzeba je przemieszać).
  • Dodać szparagi i bulion, gotować ok. 10-15 min, aż szparagi i ziemniaki będzą miękkie.
  • Dodać serek kozi i sok z cytryny (na początku można dodać mniej i ewentualnie dodać więcej po zmiksowaniu zupy, powinna być delikatnie, tak przyjemnie kwaśna), zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Gotową zupę można polać sosem (serek wymieszać z sokiem z cytryny/mlekiem) i pestkami dyni, uprzednio zarumienionymi na suchej patelni, ale bez dodatków też będzie pyszna.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy w miejscu gdzie szparag zmienia kolor zielony na biały, czyli czasami trzeba będzie odciąć dużo, a czasami nic. Na końcówkach najlepiej jest ugotować bulion do zupy! Jeśli już go macie, to końcówki można zarozić i użyć je następnym razem (przygotowując bulion do tej zupy można użyć wszystkich końcówek z 1 kg szparagów, a nawet więcej, natomiast w przypadku bulionu, który chcecie użyć do innych dań, trzeba dać mniej, żeby nie był intensywnie szparagowy). Metoda ‘szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu’ nie działa – spróbujcie sami, mogą się złamać na każdym odcinku swojej długości. Należy odcinać jedynie naprawdę zdrewniałe końce, które są białe / bardzo jasnozielone.
  • Zamiast serka koziego możecie dodać śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki/120ml lub mniej, do smaku).
  • Zamiast soku z cytryny można dodać chlust białego wytrawnego wina (ok. 60-80ml). Wino dodajemy po ziemniakach i gotujemy chwilę, aż prawie całe odparuje.
  • Liczba kalorii = 1 mała porcja (1/6 przepisu).

Nutrition

Kalorie: 262kcal