Go Back Email Link
+ servings
red cabbage apple slaw
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich

czas przygotowania30 min
całkowity czas30 min
porcje: 8 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 400 g czerwonej kapusty 5 szklanek drobno pociętej kapusty luźno włożonej do szklanki
  • 1 granat
  • 1 duże słodkie jabłko lub 1.5 małego/średniego
  • 100 g orzechów włoskich 1 szklanka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Czerwoną kapustę drobno pociąć, w jak najcieńsze paski.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, można ze skórką.
  • Wyjąć pestki z owocu granata.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zabrązowią i będą ładnie pachnieć, zdjąć od razu z patelni (opcjonalnie).
  • Zmieszać wszystkie składniki surówki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje jak się lekko przegryzie i kapusta trochę zmięknie, czyli po minimum godzinie (najlepsza jest po ok. 2-3 godzinach). Na drugi dzień jest również dobra (przechowywana w lodówce).
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 189kcal