Go Back Email Link
+ servings
smoked salmon frittata
Drukuj
No ratings yet

Frittata z łososiem wędzonym, cukinią, szpinakiem i kozim serem

2 porcje obiadowe lub 3 śniadaniowe
danie kolacja, obiad, śniadanie
kuchnia inspirowane kuchnią włoską, międzynarodowa
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 3 porcje
kalorie 405kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 6 dużych jajek
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietany 36% lub mleka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 mała cukinia 170g
  • duża garść szpinaku 50g
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 60 g serka koziego twarożku, jak na kanapki

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni, opcja góra-dół.
  • Jajka połączyć z mlekiem, ziołami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem, dobrze rozbełtać trzepaczką lub mikserem.
  • Cukinię pokroić na półplasterki ½ cm, szpinak dokładnie opłukać (przy dużych liściach obciąć łodyżki), czosnek drobno pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cukinię, smażyć na średnio-wysokim ogniu 3 minuty, aż zmięknie i będzie lekko zabrązowiona.
  • Dodać szpinak i czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund, aż szpinak zwiędnie (grubsze i większe liście szpinaku będą potrzebować trochę dłużej).
  • Jeśli używacie patelni, którą można włożyć do piekarnika - to na tą patelnię wlać mieszaninę jajeczną, wymieszać, smażyć jeszcze ok 2 minuty bez mieszania na średnio-niskim ogniu, zdjąć z ognia, rozłożyć na wierzchu łososia pokrojonego na mniejsze kawałki i serek kozi podzielony łyżeczką na części. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 minut lub do ścięcia się masy jajecznej.
  • Jeżeli używacie naczynia do pieczenia – na jego dnie rozłożyć cukinię z czosnkiem przełożone z patelni, zalać to mieszaniną jajeczną, a na wierzchu rozłożyć łososia i serek kozi. Piec około 15-20 minut, aż jajka się zetną.
  • Czas pieczenia będzie zależeć od wielkości użytego naczynia. Żeby sprawdzić czy frittata już jest gotowa wystarczy lekko potrząsnąć naczyniem – masa jajeczna ma się nie ruszać. Można również sprawdzić nożem czy omlet da się kroić czy może jest płynny w środku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Jak zastąpić ser kozi – można użyć kremowego serka jak na kanapki, mozzarelli lub sera typu brie/camembert, w zależności od tego co lubicie. Kremowy ser krowi i mozzarella są raczej neutralne w smaku więc proponuję dodać oprócz tego trochę tartego parmezanu do masy jajecznej. Najbardziej lubię w tym przepisie ser kozi – użyłam kremowego serka, który da się rozsmarować, jak na kanapki.
    • Szpinak można pominąć, można również użyć mrożonego (lepiej jest go rozmrozić przed użyciem).
    • Można użyć innych warzyw zamiast cukinii, np. pokrojonego na bardzo małe różyczki brokuła.
    • Zamiast kremówki można dodać mleko, ale omlet będzie trochę mniej kremowy.
    • Użyłam łososia wędzonego na zimno, ale można też użyć takiego wędzonego na ciepło (wolę wędzonego na zimno).
  • Uwagi odnośnie przechowywania:
    • Frittata świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno więc można ją wziąć jako lunch do pracy.
    • Można ją przechowywać do 3 dni w lodówce i odgrzać np. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, krótko, tylko do momentu, aż będzie ciepła. Trzeba uważać, żeby nie piec jej za długo, bo może być sucha.
    • Ten przepis jest idealny jeśli chcecie przygotować śniadanie dla większej ilości osób. Można podwoić lub potroić składniki i piec tą frittatę w bardzo dużej foremce do pieczenia. Czas pieczenia trochę się wydłuży, ale nie znacząco. Większe znaczenie niż foremka ma tutaj grubość omletu – grubszy omlet będzie się dłużej piekł. Po prostu trzeba sprawdzać od czasu do czasu czy masa jajeczna się już ścieła czy nie. Gdyby omlet miał się za bardzo brązowić zmniejszamy temperaturę lub przykrywamy folią aluminiową, aż się upiecze.
  • Kalorie = 1/3 przepisu = 1 porcja śniadaniowa. To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 405kcal