Piekarnik nagrzać do 200 stopni, opcja góra-dół.
Jajka połączyć z mlekiem, ziołami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem, dobrze rozbełtać trzepaczką lub mikserem.
Cukinię pokroić na półplasterki ½ cm, szpinak dokładnie opłukać (przy dużych liściach obciąć łodyżki), czosnek drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cukinię, smażyć na średnio-wysokim ogniu 3 minuty, aż zmięknie i będzie lekko zabrązowiona.
Dodać szpinak i czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund, aż szpinak zwiędnie (grubsze i większe liście szpinaku będą potrzebować trochę dłużej).
Jeśli używacie patelni, którą można włożyć do piekarnika - to na tą patelnię wlać mieszaninę jajeczną, wymieszać, smażyć jeszcze ok 2 minuty bez mieszania na średnio-niskim ogniu, zdjąć z ognia, rozłożyć na wierzchu łososia pokrojonego na mniejsze kawałki i serek kozi podzielony łyżeczką na części. Włożyć do piekarnika i piec ok 10 minut lub do ścięcia się masy jajecznej.
Jeżeli używacie naczynia do pieczenia – na jego dnie rozłożyć cukinię z czosnkiem przełożone z patelni, zalać to mieszaniną jajeczną, a na wierzchu rozłożyć łososia i serek kozi. Piec około 15-20 minut, aż jajka się zetną.
Czas pieczenia będzie zależeć od wielkości użytego naczynia. Żeby sprawdzić czy frittata już jest gotowa wystarczy lekko potrząsnąć naczyniem – masa jajeczna ma się nie ruszać. Można również sprawdzić nożem czy omlet da się kroić czy może jest płynny w środku.
Smacznego!