Go Back Email Link
+ servings
Heart-shaped chocolate chip cookie cake on a grey background.
Drukuj Pin
No ratings yet

Ciasto z czekoladą i kremem czekoladowym (chocolate chip cookie cake)

Przepyszne ciasto z kawałkami czekolady i maślanym kremem czekoladowym. Jest bardzo wilgotne, miękkie i zbite - smakuje jak amerykańskie ciastka z czekoladą (chocolate chip cookies), a jego konsystencja na brzegach przypomina ciasto a w środku brownies. Jest to właściwie przepis (lekko zmodyfikowany) na ciastka z czekoladą, ale pieczone w dużej foremce jako jedno duże ciastko. Ciasto jest absolutnie rewelacyjne w smaku i intensywnie czekoladowe!
danie deser
kuchnia amerykańska
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 35 min
całkowity czas 55 min
porcje 10 porcji
kalorie 593kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilli nie aromatu!
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 135 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki posypki cukrowej opcjonalnie

krem czekoladowy:

  • 115 g miękkiego masła
  • 35 g kakao
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany kremówki lub mleka

wykonanie

Pieczemy ciasto:

  • Do dużej miski dodajemy miękkie masło i oba rodzaje cukru. Miksujemy na średnio-niskich obrotach miksera przez 1-2 minuty, aż masa będzie puszysta i dobrze połączona (w przypadku miksera stacjonarnego używamy mieszadła w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy przez kolejne 1-2 minuty, aż masa będzie dobrze połączona.
  • Do miski przesiewamy mąkę, sodę, sól i skrobię kukurydzianą. Miksujemy aż składniki będą częściowo połączone.
  • Dodać posiekaną czekoladę i posypkę cukrową (jeśli używacie). Miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, ale nie miksować za długo.
  • Dno foremki w kształcie serca 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy jego powierzchnię.
  • Ciasto pieczemy 30-40 minut. Po ok. 15-20 minutach przykryć ciasto luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto powinno być dobrze upieczone na brzegach ale w środku ma być miękkie i może się lekko ruszać przy poruszeniu foremką. Po 1-2 minutach od wyjęcia z piekanika nie powinno się już ruszać. To ciasto traktujemy trochę jak brownie - powinno być lekko niedopieczone. Jak włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę do środka to powinna wyjść z kilkoma okruszkami, nie musi być czysta jak w przypadku zwykłego ciasta. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i tego jaką foremkę użyjecie.
  • Ważne: ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nakładaniem na niego kremu (inaczej masło się roztopi i krem będzie płynąć) oraz przed krojeniem na kawałki (musi zastygnąć). Zajmie to ok. godzinę.

Przygotowujemy krem czekoladowy:

  • W dużej misce ubijamy masło mikserem przez ok. minutę aż będzie puszyste.
  • Do miski przesiewamy kakao, cukier puder i sól.
  • Miksujemy, aż składniki kremu będą dobrze połączone i krem będzie puszysty. Dodajemy ok. łyżkę śmietany lub mleka, żeby rozrzedzić krem (można dodać więcej, jeśli chcecie żeby konsystencja była rzadsza) i miksujemy. Nie miksujemy za długo bo w kremie będą pęcherzyki powietrza.
  • Krem przekładamy do worka cukierniczego wyposażonego w końcówkę w kształcie gwiazdy. Jeśli nie macie, można użyć grubego plastikowego worka z odciętym rogiem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jaka foremka do pieczenia będzie potrzebna: użyłam foremki w kształcie serca 25cm, jeśli takiej nie macie użyjcie okrągłej tortownicy 23-24cm. Bardziej polecałabym foremkę BEZ wyjmowanego dna (masło lubi troszkę wyciekać z tortownicy) ale uda się w każdej foremce.
  • Można użyć chocolate chips (drobinki czekoladowe) lub czekoladę do pieczenia - wtedy kawałki czekolady zachowają swój kształt i nie będą się rozlewać po cieście, ale taka czekolada troszkę gorzej smakuje. Można oczywiście również użyć zwykłej czekolady pokrojonej na kawałki. Ja użyłam połowy chocolate chips (czekolady do pieczenia) i połowy zwykłej czekolady.
  • Co można użyć zamiast kremu czekoladowego? Bardzo polecam ten krem czekoladowy bo jest pyszny, ale również dosyć słodki. Ciasto będzie również dobrze smakować bez kremu - można je jedynie posypać cukrem pudrem, posypką cukrową lub wiórkami z czekolady, albo podać bez niczego. Alternatywnie ciasto można również podać z lodami - waniliowymi/czekoladowymi lub o smaku 'cookie dough'.
  • Przechowywanie: To ciasto przechowuje się świetnie. Bez kremu możecie je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, z kremem w lodówce do 3-4 dni. Trzeba je wyjąć z lodówki minimum godzinę przed podaniem.
  • Ilość porcji: 8-10.
  • Kalorie = 1 porcja (1/10 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 593kcal