Go Back Email Link
+ servings
Orange maple salmon in a white baking dish.
Drukuj Pin
No ratings yet

Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym

Pyszny i szybki pomysł na obiad z łososiem w roli głównej. Filety z łososia pieczone w aromatycznym sosie z sokiem i skórką z pomarańczy oraz syropem klonowym.
danie danie główne
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 314kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 4 filety z łososia ok. 600g
  • 1/3 szklanki 80ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśnięty
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 1.5 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 200°C / gaz 6, opcja góra-dół.
  • W średniej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, czosnek przetarty przez praskę, musztardę, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Doprawić solą i pieprzem.
  • Filety z łososia doprawić solą i pieprzem, umieścić w najmniejszym naczyniu do zapiekania, w którym się zmieszczą (ale pomiędzy filetami powinny być odstępy).
  • Łososia zalać sosem. Można go odstawić na 30 minut do zamarynowania lub piec od razu.
  • Piec 14-20 minut, w zależności od grubości filetów (filety na zdjęciach potrzebowały 20 minut).
  • Filety odstawić na 5 minut do odpoczęcia, w tym czasie polewajcie je kilka razy sosem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Żeby sprawdzić czy łosoś jest upieczony w środku można przekroić go na pół i sprawdzić jego kolor, powinien być jasno różowy, a nie ciemno różowy. Dokładniejszą metodą jest sprawdzenie temperatury w nagrubszej części filetu termometrem do mięsa (termometr należy wbić w najgrubszą część mięsa, do połowy grubości filetu). Temperatura powinna wynosić 63°C. Możecie filety wyjąć z piekarnika gdy temperatura w ich środku wynosi 60°C, podczas odpoczywania temperatura powinna wzrosnąć do 63°C.
  • Czas pieczenia zależy od grubości filetów, dodatkowo pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
  • Ten przepis świetnie nadaję się dla dużej ilości osób, można go podwoić a nawet potroić (ilości wszystkich składników zwiększamy proporcjonalnie).
  • Jeśli użyjecie dużego naczynia do zapiekania, sos będzie gęstszy, może się też miejscami przypalić w naczyniu. W przypadku małego naczynia, sosu będzie więcej, dodatkowo filety będą się piekły częściowo zaburzone w sosie przez co będą jeszcze pyszniejsze.
  • Kalorie = 1 porcja (1 filet, 1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 314kcal