Sos marinara (szybki sos pomidorowy)
Sos marinara to pyszny włoski sos pomidorowy. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 6 składników. Będzie gotowy w ok. 20-25 minut! Warto mieć taki prosty sos pomidorowy w swoim repertuarze.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 puszki pomidorów drobno pokrojonych polecam Mutti
- 3-4 duże liście bazyli lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.
Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.
Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
- Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki - sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.
- Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje - najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.
- Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Kalorie: 540kcal