3-4duże liście bazylilub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól i pieprzdo smaku
wykonanie
Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.
Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.
Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
uwagi
Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki - sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.
Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje - najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.
Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!