Go Back Email Link
+ servings
Marinara sauce in a white-black pot topped with basil leaves.
Drukuj przepis
No ratings yet

Sos marinara (szybki sos pomidorowy)

czas przygotowania5 min
czas gotowania20 min
całkowity czas25 min
porcje: 4 szklanki
autor: Aleksandra

składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 puszki pomidorów drobno pokrojonych polecam Mutti
  • 3-4 duże liście bazyli lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.
  • Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.
  • Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki - sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.
  • Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje - najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 540kcal