Nagrzać piekarnik do 180 stopni (gaz 4), opcja góra-dół.
Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.
Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli. Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.
W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon. Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem. Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.
Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki. Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przygotowujemy krem: miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa), potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.
Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).
Smacznego!