Go Back Email Link
+ servings
Carrot cake cookies with cream cheese frosting on a piece of parchment paper topped with marzipan carrots and nuts.
Drukuj przepis
No ratings yet

Ciastka marchewkowe z kremem śmietankowym

czas przygotowania20 min
czas gotowania15 min
całkowity czas35 min
porcje: 19 ciastek
autor: Aleksandra

składniki

ciastka:

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • 155 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g startej na małych oczkach marchewki (waga bez skórki), to 1 duża i 1 średnia marchewka
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich

krem:

  • 60 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 230 g gęstego serka kanapkowego śmietankowego

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni (gaz 4), opcja góra-dół.
  • Oba rodzaje cukru i pokrojone w kostkę miękkie masło dodajemy do misy miksera. Miksujemy na średnio-niskich obrotach przez ok. 1-2 minuty, aż będą dobrze połączone.
  • Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilli. Miksujemy kolejne 1-2 minuty, aż składniki będą dobrze połączone.
  • W małej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon. Mieszaninę mąki dodajemy do miski z ciastem. Miksujemy aż składniki będą trochę połączone, ale nie do końca.
  • Dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i marchewkę startą na drobnych oczkach tarki. Miksujemy aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Małe kulki ciasta nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (każda kulka powinna ważyć ok. 35g).
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Brzegi ciastek mają być zarumienione, wierzch ciastek tylko bardzo lekko zarumieniony, ciastka będą miękkie. Zostawiamy je na blaszce przez ok. 5-10 minut, aż trochę wystygną, potem przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotowujemy krem: miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem (najpierw będą grudki, trzeba dalej miksować, aż będzie gładka i puszysta masa), potem dodajemy serek i miksujemy aż powstanie gładki krem.
  • Krem nakładamy na kompletnie wystudzone ciastka! (inaczej zrobi się za rzadki).
  • Smacznego!

uwagi

  • Ciastka bez kremu można przechowywać w pudełku na ciastka poza lodówką, te z kremem muszą być w lodówce. Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia ale są również bardzo dobre na drugi i trzeci dzień, tylko trochę bardziej miękkie. Można je przechowywać zarówno same jak i z kremem. Krem sprawi, że będą tylko trochę bardziej miękkie.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/19 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 237kcal