Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Pasta z kurczaka z rosołu

czas przygotowania5 min
całkowity czas5 min
porcje: 1 szklanka
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 szklanka kurczaka z rosołu/bulionu/pieczonego kurczaka 135g
  • 1/4 szklanki serka śmietankowego 60g
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1 łyżka rosołu lub więcej oleju lub trochę wody
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).
  • Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Serek śmietankowy - można użyć naturalny lub z ziołami - wtedy można pominąć bazylię.
  • Zamiast bazylii można dodać tymianek albo zioła włoskie/prowansalskie.
  • Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 604kcal