1szklanka kurczaka z rosołu/bulionu/pieczonego kurczaka135g
1/4szklanki serka śmietankowego60g
5kawałków suszonych pomidorów
1łyżka oleju ze słoiczka z pomidorami
1łyżka rosołulub więcej oleju lub trochę wody
1/2łyżeczki suszonej bazylii
2łyżki tartego parmezanuopcjonalnie
sól i pieprzdo smaku
wykonanie
Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).
Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
uwagi
Serek śmietankowy - można użyć naturalny lub z ziołami - wtedy można pominąć bazylię.
Zamiast bazylii można dodać tymianek albo zioła włoskie/prowansalskie.
Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.
Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!