Go Back Email Link
+ servings
Drukuj
No ratings yet

Pasta z kurczaka z rosołu

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu to ta pasta na kanapki jest świetnym rozwiązaniem! Długo gotowane mięso z kurczaka jest suche i praktycznie bez smaku. Łącząc je z kilkoma pysznymi dodatkami otrzymujemy pyszną pastę na kanapki, która na pewno Wam posmakuje.
danie przekąska
kuchnia polska
czas przygotowania 5 min
całkowity czas 5 min
porcje 1 szklanka
kalorie 604kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 szklanka kurczaka z rosołu/bulionu/pieczonego kurczaka 135g
  • 1/4 szklanki serka śmietankowego 60g
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1 łyżka rosołu lub więcej oleju lub trochę wody
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).
  • Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Serek śmietankowy - można użyć naturalny lub z ziołami - wtedy można pominąć bazylię.
  • Zamiast bazylii można dodać tymianek albo zioła włoskie/prowansalskie.
  • Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 604kcal